Reputat jurnalist despre PRIMUL PĂPUȘAR în R. Moldova: „Oare poți zbura atât de sus, fiind al nimănui?”

Victor Țopa. Captură video: today.md

Victor Țopa, primul „păpușar” în R. Moldova. Captură video: today.md

Controversatul om de afaceri Victor Țopa, patronul Jurnal TV, despre care se spune că ar sta în spatele Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, este primul „păpușar” în R. Moldova. Cel care l-a supranumit astfel pe Țopa, încă la începutul anilor 2000, a fost regretatul jurnalist Constantin Tănase.

Într-un articol publicat în ziarul „Flux”, Constantin Tănase scrie despre numeroasele mișmașuri din aviație, menționând atunci că „băieții de la avioane” achitau comisioane grase în haznalele partidelor. Aceste detalii au fost scoase la iveală într-o recentă investigație publicată de portalul Today.md, care trece în revistă mai multe ilegalități comise de Victor și Viorel Țopa, legăturile cu KGB-ul sovietic, fostul premier Vlad Filat și fostul președinte al R. Moldova, nomenclaturistul sovietic Petru Lucinschi.

În investigație se menționează că Victor Țopa și-a început „afacerile” prin a cauza mari prejudicii statului încă din anii ’90. A preluat în folosul său afaceri bănoase de la stat, iar ulterior și de la persoane private, ca să ajungă în anii 2000 la șantaj, fapt pentru care a și fost condamnat la închisoare. În prezent, acesta se ascunde în Germania.

Despre asta scria încă în 2000 Constantin Tănase. Într-un articol, regretatul jurnalist l-a numit pe Țopa „păpușarul din umbră” întreba cum acesta reușea să se mențină în diferite posturi în domeniul aviației, în pofida crizelor politice din acea perioadă.

Cum se întâmplă că guvernele cad, dar Țopa nu. Oare chiar poți zbura atât de sus, fiind al nimănui?”, se întreba Constantin Tănase.

Din investigație, reiese că Țopa nu este „al nimănui”, acesta având legături cu KGB-ul sovietic și cu nomenclaturistul Petru Lucinschi, acesta din urmă protejându-i pe Țopa și pe Filat. Ulterior, Țopa și Filat devin parteneri de „afaceri”. Astfel, Filat l-a ajutat pe Țopa să-și privatizeze Air Moldova, iar Țopa pe Filat – să preia controlul asupra Tutun CTC.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. „Păpușarul” care controla Jurnalul încă din anii 2000. „Avea nevoie de presă pentru a-și spăla imaginea” | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.