Celulă de criză la Chișinău privind situația echipajului moldovenesc capturat de talibani

Localnicii transportând un rănit către un elicopter al armatei afgane. Foto: Allauddin Khan / ap.org

Localnicii transportând un rănit către un elicopter al armatei afgane. Foto: ap.org

Guvernul de la Chișinău a creat o celulă de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu privire la situația echipajului moldovenesc capturat de talibani, a anunțat premierul interimar Gheorghe Brega după ședința de urgență la Guvern convocată în dimineața zilei de astăzi în legătură cu incidentul din Afganistan.

Potrivit Moldpres, Gheorghe Brega a menționat că a fost solicitat ajutorul misiunilor diplomatice din Afganistan și, în primul rând, al Statelor Unite ale Americii și României pentru a elucida soarta echipajului capturat.

„La momentul actual multe lucruri sunt neclare, dar una este clar, în elicopterul privat care prestează servicii în Afganistan prin contract cu alte firme private, se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului moldovenesc. Elicopterul, probabil, a fost doborât de către talibani, într-o regiune unde se află mulți kirghizi și tadjici. La aterizare toți pasagerii erau vii. Talibanii i-au atacat cu arme de foc și au ucis trei persoane”, a spus premierul interimar.

Oficialul a adăugat că se presupune că unul dintre decedați este cetățean al R. Moldova.

MAEIE a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară. Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior.

Elicopterul era al companiei Valan International Cargo Charter, specializată în organizarea traficului aerian, prestarea serviciilor de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistența tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A participat la mai mule misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuând totodată zboruri sub egida ONU.

Incidentul a avut loc în provincia Faryab, o regiune aflată sub controlul talibanilor.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.