DEZVĂLUIRI la nivel înalt! Voronin CONFIRMĂ mișmașurile lui Filat și Țopa

Frankfurt, întâlnirea lui Țopa și Filat. Foto: moldova24.info

Frankfurt, întâlnirea lui Țopa și Filat. Foto: moldova24.info

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova în perioada anilor 2001-2009, a confirmat miercuri, 25 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, veridicitatea informațiilor apărute recent într-o investigație jurnalistică despre activitatea criminală din acea perioadă a lui Victor Țopa, Viorel Țopa și Vlad Filat, scrie HotNews.md.

Mai mult, Voronin susține că această investigație ar fi trebuit să apară mai demult, atunci când s-a lansat Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, despre care se spune că este controlată de aceștia.

Filmul a trebuit să apară în aceeași zi când a apărut Platforma DA în piață. A întârziat filmul. Eu am privit doar o jumătate din film, dar ceea ce am văzut seamănă a adevăr”, a declarat Voronin.

Voronin a confirmat și informațiile din investigație despre fraudele comise de Viorel Țopa la Banca de Economii, când conducea această instituție și tentativa de preluare frauduloasă a pachetului majoritar de acțiuni. „Statul deținea 52,6% din fondul statutar al BEM, celelalte erau în mâinile lui Viorel Țopa. Am primit o informație că vor să pună mâna pe alte câteva procente, ca să aibă o cotă mai mare decât a statului”, a declarat Voronin, menționând că a reușit să preîntâmpine acest lucru, iar ulterior Viorel Țopa a fugit din Republica Moldova pentru a se ascunde de justiție.

„Pe Viorel Țopa l-am fugărit de la BEM și a fugit din țară ca să nu înfunde pușcăria pentru ce a făcut la Banca de Economii”, a declarat liderul PCRM.

Voronin a vorbit în termeni similari și despre Victor Țopa, pe care l-a demis din funcția de ministru al Transporturilor în doar câteva luni de la numire.

„Când am aflat despre aventurile lui Victor Țopa, a doua zi a fost demis din funcția de ministru”, a precizat fostul președinte.

Amintim că în investigația citată se vorbește despre preluarea ilegală de către Victor Țopa a mai multor afaceri profitabile ale statului, dar, ulterior, și de la persoane private, cauzând prejudicii de zeci de milioane de dolari. Țopa și Filat au interacționat la sfârșitul anilor ’90. Filat l-a ajutat pe Țopa să preia compania Air Moldova, în schimb primind controlul asupra Tutun CTC. În aceeași perioadă, s-a produs și așa-numita afacere „Tupolev”, Filat vânzând șase avioane unei companii din Rusia la prețul de 1,2 milioane de dolari, în condițiile în care costul real al acestora pare să fi fost de câteva zeci de ori mai mare.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.