Protagoniștii jafului BEM: Țopii, Dodon, Greceanîi, Lucinschi, Filat și alții

Foto: bem.md

Foto: bem.md

Banca de Economii a fost de-a lungul timpului o „vacă sacră”, de la care au muls bani mai toate regimurile politice de la guvernare, dar şi cercurile de afaceri care au stat în spate. S-au hrănit de aici mulţi „paraziţi”, în toţi anii de independenţă, până într-un moment în care lăcomia nu a mai putut fi stăvilită, scrie HotNews.md.

Nenumărate comisii parlamentare, „dezvăluiri în presă”, declaraţii ale politicienilor şi, mai recent, anchete oficiale – toate ne fac să înţelegem abia în ultimul ceas cum a fost furată banca şi cum s-a ajuns la ceea ce presa a supranumit „jaful secolului”.

De exemplu, abia acum devine clar de ce afaceriştii Victor şi Viorel Ţopa au intrat în dizgraţia regimului comunist şi s-au văzut nevoiţi să fugă din ţară. La tocmai un deceniu distanţă, liderul comunist Vladimir Voronin recunoaşte că Viorel Ţopa a încercat să preia fraudulos banca controlată pe atunci de stat. „Pe Viorel Țopa l-am fugărit de la BEM, el a fugit din țară ca să nu înfunde pușcăria pentru ce a făcut la Banca de Economii”, dezvăluie Voronin, la mai bine de zece ani de atunci.

„Episodul” Ţopa nu înseamnă însă că BEM nu a mai fost „mulsă” între 2001-2009. Corabia spartă, dar încă pe linia de plutire, a început să se confrunte cu probleme mari în 2007-2008. Atunci când blocul economico-financiar al Guvernului era condus de foştii comunişti, actualii socialişti, respectiv Igor Dodon, ministru pe atunci al Economiei, şi Zinaida Greceanîi, ministrul Finanţelor, iar apoi premier.

Şi dacă multe surse pot fi puse la îndoială, este imposibil ca ancheta Kroll să fi fost influenţată politic. Iată că tocmai detectivii străini au demonstrat că, în perioada guvernării Dodon-Greceanîi, Banca de Economie a acordat credite neperformante de zeci de milioane de euro. Au luat împrumuturi neacoperite de gaj sau, în baza unor informaţii fasle, întreprinderile „Aroma”, „Moldresurse” şi renumita fabrică de vin din Cojuşna, condusă, printre altele, şi de soţul Zinaidei Greceanîi. Este de neînchipuit ca toate aceste inginerii financiare să se desfăşoare fără girul fostului ministrului al Economiei şi al Finanţelor, adică Dodon şi Greceanîi. Atunci când a falimentat Investprivatbank, toată povara financiară a fost pusă în cârca BEM, la fel, la indicaţia Guvernului Greceanîi.

Tot raportul Kroll îl arată ca beneficiar al unor credite neperformante pe fostul preşedinte Petru Lucinschi. Arhitectul ingeriei financiare, între timp, stă ascuns. Mai bine zis este public, dar se preface că problemele la BEM plouă pe lângă el.

Toate acestea sunt episoade separate ale serialului „jaful secolului” la Banca de Economii. An de an, cangrena a înaintat, iar operaţiile chirurgicale, diagnoza şi anchetele au bătut pasul pe loc. Până la un moment în care lăcomia celor care guvernau BEM, pe de o parte, şi iresponsabilitatea unor funcţionari, pe de altă parte – au erupt. Actul final în devalizarea Băncii de Economii s-a dat în anii recenţi de guvernare.

Problemele „documentate” la BEM încep din 2010. Să ne amintim că preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii era atunci Victor Bodiu, unul dintre cei mai apropiaţi oameni de-a lui Vlad Filat. Prim-ministrul, Comitetul de Stabilitate Financiară, Ministerul Finanţelor şi comisia economică a Parlamentului – toate, atenţie, toate aceste structuri! – sunt conduse de oamenii PLDM. Majoritatea şi până astăzi sunt administrate de PLDM. Deja în 2012, BEM se transformă dintr-o instituţie financiară profitabilă, în bancă cu pierderi anuale de 300 de milioane de lei. Urmează o emisie suplimentară de acțiuni, statul cedează pachetul majoritar unei companii din Rusia, fapt ce a și permis furtul „miliardului” într-un timp extrem de scurt.

Banca Naţională a Moldovei este nevoită să intervină tocmai în 2014 (între timp, cerinţele sale de modificare a legii ce reglementează activitatea bancară sunt ţinute pe stand-by în Guvern!). BNM preia administrarea BEM, iar statul este nevoit să acopere o gaură financiară la BEM, Unibank şi Banca Socială de 13.5 miliarde de lei. Apropo, această cifră arată că valoarea jafului este uşor exagerată de presă – în loc de un miliard de euro, guvernatorul BNM şi experţi bancari estimează cota creditelor neperformante la 600-700 milioane de euro.

De-a lungul acestor ani, cel puţin trei comisii parlamentare „investighează” şi audiază situaţia din domeniul financiar-bancar. De cele mai multe ori, faptele şi datele sunt manipulate în aşa fel, încât mai departe de demisii politice nu se face nimic. Una dintre cele mai cunoscute este „comisia Reidman”, după numele deputatului comunist Oleg Reidman. Chiar dacă în 2013 se constată un șir întreg de ilegalități, nu se întreprinde nimic. Principalii conducători din blocul financiar al Guvernului (toţi exponenţi ai PLDM) jonglează cu ipoteze şi acuzaţii, dar mai mult – nimic.

Nimic, în sens de anchetă, lupta se duce pentru posturi politice. Într-un final, după audieri publice în Parlament, iar apoi într-o şedinţă cu uşile închise, este demis șeful Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman, și viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârță. Abia recent Gherman a ieşit în presă cu dezvăluiri despre faptul că era „rugat să tacă” de către Vlad Filat.

Dar, să facem o distincţie între gestionarea politică a scandalului BEM şi ancheta oficială.

După ce furtul nu mai poate fi acoperit politic, apar primele rezultate în investigaţie. Ilan Shor – unul dintre principalii suspecţi – este pus sub învinuire, Vlad Filat – reținut, nașul său – administratorul „Caravita” – condamnat, importanţi oameni de afaceri – reținuți şi, desigur, trei bănci – lichidate. Iar toate reţinerile au ca centru de gravitate o singură persoană – Vlad Filat. Mai rămâne o datorie de 13.5 de miliarde de lei puse pe seama cetăţeanului şi o „schemă genială” aplicată de „băieţii şmecheri”, care s-au bucurat un timp de putere.

Întâmplător sau nu, după toate acestea, PLDM cere o nouă „comisie parlamentară”, noi audieri în Parlament, chemări la raport. Procurorul general, şeful SIS, directorul CNA, ministrul Finanţelor sunt aşteptaţi pe 2 decembrie în Parlament, probabil pentru un nou spectacol în dosarul BEM.

Dar, este prea târziu pentru intervenţii politice în acest dosar. Faceţi deosebire dintre declaraţii politice şi ancheta oficială. De bine, de rău – lucrurile s-au mişcat din loc.

Finita la comedia!Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , , , ,

1 răspuns

  1. Protagoniștii jafului BEM: Țopii, Dodon, Greceanîi, Lucinschi, Filat și alții – ne spuneţi, cumva şi numărul verdictului, şi instanţa care l-a dat???

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.