R. Moldova, în fruntea unui clasament mondial privind transparența mediului de afaceri

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Moldova a fost plasată pe locul trei în clasamentul Băncii Mondiale Open Corporates, fiind devansată doar de Danemarca și Marea Britanie. Topul compară nivelul dezvăluirii registrelor comerciale la nivel global.

Potrivit Moldpres, în clasamentul Băncii Mondiale, R. Moldova este urmată de Norvegia, Australia și Letonia. Rusia se clasează pe locul 20, la egalitate de puncte cu Serbia. Topul se actualizează permanent, conform metodologiei, odată ce o țară sau alta efectuează anumite schimbări în domeniul datelor deschise.

Deși este situată pe un loc de frunte, pentru a atinge scorul maxim, R. Moldova mai urmează să aducă transparență deplină în informația privind rezultatele financiare ale întreprinderilor, un lucru, de asemenea, necesar pentru asigurarea unui mediu de afaceri transparent și atractiv investițiilor.

Moldova a urcat în top după ce publicarea setului de date despre fondatorii întreprinderilor a devenit obligatorie.

Decizia de a face publice numele și prenumele fondatorilor a fost luată de Guvern în urma insistențelor Consiliului Economic al prim-ministrului, dar și de mediul de afaceri, societatea civilă și reprezentanții mass-media. Mai multe asociații de afaceri, ONG-uri și instituții media au semnat și o declarație comună, prin care au solicitat deschiderea informației privind numele și prenumele fondatorilor societăților comerciale din R. Moldova, în scopul eradicării corupției și asigurării unui mediu de afaceri transparent și sigur.

Din august 2015, pe portalul guvernamental date.gov.md sunt publicate datele despre întreprinderile din R. Moldova. Portalul date.gov.md conține numele și prenumele fondatorilor, IDNO/Codul fiscal al întreprinderii, data înregistrării, denumirea completă a companiei, adresa sediului, lista conducătorilor, genurile de activitate de licență, genurile de activitate nelicențiate. Deși au trecut doar trei luni de la lansare, acesta este deja cel mai descărcat set de date de pe portalul date.gov.md.

Clasamentul Open Corporates a fost lansat în 2012, cu scopul de a aduce transparență în sectorul privat din întreaga lume.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.