Săptămâna Moldova Eco-Energetică, lansată la Chișinău

Stephane Bride și Mihai Stratan. Foto: mec.gov.md

Stephane Bride și Mihai Stratan. Foto: mec.gov.md

Ministerul Economiei a demarat astăzi Săptămâna Moldova Eco-Energetică. Pe parcursul a patru zile la Chişinău vor fi organizate mai multe evenimente dedicate promovării eficienţei energetice şi energiei regenerabile ce se vor încheia cu Gala Moldova Eco-Energetică, ceremonia de premiere a celor mai notabile proiecte din acest sector.

„Este un eveniment de importanță națională prin care ne propunem împreună cu Agenția pentru Eficiență Energetică și partenerii de dezvoltare să trecem în revistă proiectele care ne ajută să devenim mai eficienți din puncte de vedere energetic, adică să producem mai mult și să consumăm mai puțină energie”, a declarat într-o conferință de presă vicepremierul, ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Bride.

Oficialul a adăugat că dacă în 2012 abia de puteau fi identificate proiecte pentru a participa la Gala Moldova Eco-Energetică, în anul următor numărul lor a crescut semnificativ. De la lansarea primei ediții au fost înscrise în competiție peste 200 de proiecte de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă, din care 48 au fost premiate.

„Dependența noastră de importul de resurse energetice s-a redus cu 8 la sută, pînă la 88% din consumul final, datorită efortului de a fi mai eficienți atât în sectorul public, cât și cel privat. Această performanță denotă faptul că măsurile de eficiență energetică și proiectele de energie regenerabilă pot deveni alternativa pe care mizăm toți”, a mai spus ministrul în exercițiu al Economiei.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan, a prezentat principalele activități ale agendei Săptămânii Moldova Eco-Energetică. „Este pentru prima dată când o săptămână întreagă este dedicată subiectului energetic și anume prin prisma valorificării întregului potențial de proiecte care sunt implementate și planurilor pe care le avem”, a menționat Stratan.

În cadrul Săptămânii Eco-Energetice va fi lansat conceptul de „autonomie energetică locală”, ce presupune o nouă paradigmă pentru sectorul energetic din Moldova. „Noua abordare, de jos în sus, va permite să asigurăm localitățile cu resurse energetice necesare și, într-un final, să sporim securitatea energetică a întregii țări”, a declarat Mihai Stratan.

Agenda evenimentelor include Târgul proiectelor eco-responsabile, Forumul „Bioenergie – 2015: Către o autonomie energetică locală”, aflat la a treia ediţie. Forumul din acest an va dezbate subiectul producerii concomitente a energiei termice şi electrice în urma utilizării deşeurilor din biomasă. Pe 3 decembrie se va desfășura Atelierul „Performanţa energetică a clădirilor şi mecanisme de sprijin”, la care va fi prezentată viziunea experţilor europeni în dezvoltarea municipiului Chişinău şi creşterea performanţei energetice a clădirilor. Săptămâna se va încheia cu Gala de premiere a celor mai notabile proiecte din sectorul eco-energetic. De asemenea, va fi lansat Centrul de informare pentru energie sustenabilă.

Săptămâna Eco-Energetică, care va avea loc în perioada 1-4 decembrie, este organizată de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

MoldpresCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.