Șevciuk a pierdut. Transnistria se APROPIE de R. Moldova?

Evgheni Șevciuk. Foto: europalibera.org

Evgheni Șevciuk. Foto: europalibera.org

Candidații afiliați actualului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, au pierdut așa-zisele alegeri parlamentare din Transnistria, care au avut loc duminică, 29 noiembrie.

Conform datelor preliminare, 31 din cele 43 de mandate în așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol au fost obținute de candidați care s-au declarat în opoziție față de Șevciuk.

Cele mai multe mandate le-a obținut partidul „Obnovlenie”.

Dmitri Oreşkin, analistul site-ului apostrophe.com.ua, citat de Adevărul, crede că „ideea minunată” de cucerire a „Novorosiei” şi de creare a unui coridor spre Crimeea şi Transnistria s-a prăbuşit. Colapsul Transnistriei este o consecinţă logică a eşecurilor strategice ale lui Putin, care au adus regiunea într-o stare de asediu.

Transnistria are o singură cale – spre Occident. Problema se pune în felul următor – va reuşi această reorientare după alegerile actuale sau va mai fi nevoie de ceva timp. De facto, Transnistria demult s-a rupt de „lumea rusă”. Chiar şi aşa, această evoluţie a evenimentelor va fi o transformare foarte neplăcută pentru Rusia, concluzionează autorul.

Potrivit analiștilor ruși, citați de Ziarul Național, rezultatul de ieri demonstrează eșecul total al guvernării lui Evgheni Șevciuk și înfrângerea lui la viitoarele așa-zise alegeri prezidențiale de la Tiraspol.

Analiștii politici ucraineni au făcut mai multe prognoze pornind de la rezultatele alegerilor de ieri. Potrivit lor, Transnistriei nu i-a mai rămas să existe mult timp ca structură autonomă. După Șevciuk, la cârma regiunii va veni, cel mai probabil, comunistul Oleg Horjan, iar în perioada guvernării lui Transnistria va reveni în componența R. Moldova.Categorii:Actualitate, Transnistria

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.