R. Moldova ar putea acoperi aproape jumătate din importurile de gaze naturale din biomasă

Foto: mec.gov.md

Foto: mec.gov.md

Teoretic, potențialul de biomasă din R. Moldova poate acoperi 22% din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48% din importurile de gaze natural. Declarația a fost făcută de către vicepremierul în exercițiu, ministrul în exercițiu al Economiei, Stephane Bride, în cadrul Forumului Național „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală”, organizat în contextul Săptămânii Moldova Eco-Energetică.

„O întrebare importantă este cum utilizăm potențialul energetic, ce tehnologii folosim. Și aici vă propunem o abordare matură tehnologic și foarte eficientă în producerea energiei electrice și furnizarea energiei termice – cogenerarea. Potențialul cogenerării ca măsură de economisire a energiei este insuficient valorificat atât în cadrul Comunităţii Europene și, cu atât mai mult, în Republica Moldova”, a spus Stephane Bride, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei.

În context, ministrul în exercițiu al Economiei a susținut că valorificarea potențialului energetic regenerabil în localitățile din țară va conduce la creare noilor locuri de muncă, dezvoltarea noilor industrii, reducerea emisiilor de CO2, dar și dependența de importurile de resurse energetice.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, a menționat că valorificarea resurselor renovabile de energie prin utilizarea tehnologiilor moderne poate diminua dependenţa energetică a ţării şi spori dezvoltarea economică a R. Moldova.

„R. Moldova a aderat la Comunitatea Energetică Europeană în anul 2014 și și-a asumat niște responsabilități pe care trebuie să le implementeze în domeniul energetic, iar autoritățile trebuie să contribuie la realizarea acestor angajamente”, a afirmat Stratan.

La rândul său, ambasadorul Uniunii Europe în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că R. Moldova dispune de cantități suficiente de deșeuri ce pot fi folosite în scop energetic, iar bioenergia îi oferă o oportunitate remarcabilă de a-şi diversifica livrarea de energie şi de a susţine utilizarea energiei produsă local. Totodată, oficialul european a îndemnat autoritățile de la Chișinău, să adopte cât mai curând în lectură finală legea privind utilizarea resurselor regenerabile, care este examinată în comisiile de specialitate încă din anul 2014.

Săptămâna Moldova Eco-Energetică se va încheia vineri, 4 decembrie, cu o ceremonie de premiere a celor mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, precum și în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne în domeniul energiei regenerabile.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.