Negocierile PLDM-PDM-PL bat pasul pe loc

Colaj: ipn.md

Colaj: ipn.md

După o nouă rundă de negocieri dintre Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal privind crearea unei majorităţi parlamentare nu există o evoluţie. Liderii formaţiunilor politice se arată nemulţumiţi fie de faptul că nu se acceptă condiţiile înaintate, fie din cauza că se înaintează condiţii. Noua rundă a avut loc joi, 3 decembrie.

Valeriu Streleţ, liderul interimar la PLDM, a declarat presei după şedinţă că până la acest moment nu au fost atinse nişte înţelegeri. Nu există o poziţie comună privind numirea unui prim-ministru neafiliat politic. Politicianul crede că va trebui să fie convocat din nou Consiliul Naţional Politic al PLDM ca să solicite lărgirea mandatului celor care negociază şi să fie posibil să discute şi alte propuneri. La fel nu s-a convenit nici asupra variantei zero, când nicio parte nu va insista pe anumite funcţii supreme în stat. Valeriu Streleţ a menţionat că va fi convocat din nou Consiliul Naţional Politic ca să decidă fie se discută şi alte condiţii, fie nu participă la crearea majorităţii parlamentare.

Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că la negocieri fiecare partid trebuie să aibă un singur drept, dreptul de a negocia. „Aici se discută, mai apoi mergi la partid şi spui ce şi cum. Dar nu aşa, vii cu condiţii de la partid şi de fiecare dată trebuie să alergi iarăşi la partiud să întrebi dacă se poate sau nu. Aşa nu se face, dacă vii cu condiţii înseamnă că nu vrei să negociezi. Eu nu accept condiţii”, a spus politicianul adăugând că el crede că în general trebuia să fie luat acordul de constituire a AIE 3 şi în baza acestuia să se discute.

Marian Lupu, preşedintele PDM, a spus că liberal-democraţii au venit la discuţii cu un mandat foarte îngust – să discute doar despre premierul neafiliat politic, iar miniştrii să fie delegaţi de partide. „Unii din colegii noştri nu văd cum e posibil acest model. Poziţia PDM rămâne foarte flexibilă. Pentru a ajunge la un numitor comun trebuie să negociem toate modelele posibile de creare a viitorului Guvern. Propunerea noastră a fost să mergem înainte, să nu ne blocăm la mandate foarte înguste. Propunerea noastră către PLDM a fost să meargă la Consiliul Naţional Politic să solicite un mandat mai larg şi la masa de negocieri să discutăm totul pe rând”, a încheiat preşedintele PDM.

IPNCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.