Pirkka Tapiola: R. Moldova nu poate fi numită un stat capturat

Pirkka Tapiola. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

Pirkka Tapiola. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

R. Moldova nu poate fi numită un stat capturat, iar experții europeni, care au venit în țara noastră, în frunte cu șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, nu vor rezolva problemele R. Moldova. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către șeful delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit diplomatului european, totul depinde de voința politică pentru a forma un nou Guvern și asigurarea respectării statului de drept și a democrație. „Țara are nevoie de transformări economice și juridice serioase, dar cu vectorul politic totul e în regulă”, a subliniat Tapiola, citat de Noi.md.

Tapiola a prezentat misiunea de experți care a sosit în la Chișinău pentru a monitoriza sistemul moldovenesc de justiție. „În prezent, situația este un pic complicată, însă R. Moldova nu este un caz pierdut. Problemele vor fi rezolvate dacă guvernarea și politicul va folosi toate instrumentele și asistenţa din partea UE”, a spus Tapiola, potrivi Realitatea.md.

Șefa DNA din România, șeful-adjunct al Procuraturii din Italia, un viceprocuror al Procuraturii din Belgia, doi judecători din Franța și un reprezentant al Cancelariei Austriei se află la Chișinău din 30 noiembrie, pentru a evalua structura și activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

În luna ianuarie 2016, îşi va începe activitatea cea de-a doua misiune de experţi, care va dura până la sfârşitul lunii martie.

Scopul final al acestui exercițiu este de a oferi recomandări privind structura și activitățile instituțiilor-cheie ale statului de drept din R. Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiției, sistemul antispălare de bani și sistemul anticorupție.

Misiunea a fost organizată cu suportul Delegației Uniunii Europene, în urma unei cereri din partea Parlamentului și a Guvernului R. Moldova.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.