Hotărârea Parlamentului prin care ANRE a fost decapitată, suspendată

Foto: publika.md

Foto: publika.md

Curtea Constituțională (CC) a dispus încetarea temporară a efectelor Hotărârii din 3 decembrie a Parlamentului prin care au fost demiși patru directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ale căror mandate urmau să expire în 2019 și, respectiv, în 2020.

Potrivit Moldpres, Curtea va examina la 8 decembrie 2015 sesizarea semnată de deputații Andrian Candu, Sergiu Sârbu și Ștefan Creangă. Autorii sesizării pretind că, prin hotărârea care a anulat deciziile de numire în funcție a directorilor ANRE, nu este respectată Legea cu privire la energetică.

Potrivit acestei legi, directorul ANRE poate fi eliberat din funcție de către Parlament doar în cazul în care își pierde cetățenia R. Moldova, se află în imposibilitatea exercitării funcției din motive de sănătate, este ales în altă funcție. De asemenea, este demis în cazul condamnării pentru săvârșire de infracțiuni, se află în incompatibilitate.

Totodată, autorii sesizării menționează că „decapitarea unei instituții precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control și gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituție este obligată, în termen de maxim 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz și să îndeplinească alte atribuții legale de importanță majoră”.

Comunitatea Energetică Europeană a calificat votul în Parlament prin care s-au anulat hotărârile de numire a Consiliului de Administraţie al ANRE ca fiind drept o nouă încălcare a independenţei a acestei autorităţi.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.