Platforma DA, luxul celor care pretind că luptă pentru cei săraci

Foto: curaj.tv

Foto: curaj.tv

Liderii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, care au inițiat constituirea unui nou partid politic și care au pretins în ultimul timp că au decis să iasă la proteste pentru că înțeleg problemele cu care se confruntă populația nu sunt nici pe departe oameni săraci. Din contra, practic toți dețin imobile luxoase, automobile scumpe și afaceri, după cum reiese dintr-o investigație publicată joi în Ziarul de Gardă.

Năstase cu trei imobile și afaceri comune cu Țopa

Andrei Năstase, așa-numitul președinte al Consiliului Marii Adunări Naționale, este o persoană destul de înstărită, după cum recunoaște chiar el. Andrei Năstase deține o casă de locuit în orașul Codru, în municipiul Chișinău, care, însă este înregistrată pe numele mamei sale, o pensionară de 76 de ani, care locuiește însă în raionul Telenești. Se pare că viitorul politician ascunde și suprafața adevărată a imobilului, cât și valoarea sa, care este de câteva milioane de lei, după cum menționează Ziarul de Gardă. „Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m.p., deşi pare mult mai spaţios. Preţul de piaţă al casei este şi el mai mare decât valoarea sa cadastrală”.

În plus, familia Năstase deține și alte două apartamente în Chișinău.

Despre trecutul dubios al lui Năstase s-au scris mai multe articole în presă, iar din investigația făcută de Ziarul de Gardă practic sunt confirmate legăturile strânse pe care le are acesta cu Victor Țopa, despre care au fost publicate multe dezvăluiri ce țin de furturi de zeci și sute de milioane de dolari din averea statului. Andrei Năstase este finul lui Victor Țopa, iar „relația” lor a început în 1998, în perioada în care Năstase activa în Procuratura Transporturi, iar Țopa își făcea afacerile în acest domeniu. „În 2000 este numit vicedirector al Air Moldova, companie de stat care, în 2000, este reorganizată. În urma unui contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), o companie înregistrată în Germania, Unistar Ventures Gmbh, a preluat 49% din AIR Moldova contra sumei de 2,3 milioane USD. Celelalte 51% erau deţinute de Guvern. Compania nou-creată a fost declarată succesoare de drept a Air Moldova. Năstase a lucrat la Air Moldova până în august 2002, când instanţele de judecată au decis desfiinţarea întreprinderii moldo-germane AIR Moldova”, notează Ziarul de Gardă.

Amintim că potrivit unei investigații recente Unistar Ventures a fost creată de Victor Țopa, prejudiciind astfel statul, și care l-a numit pe finul său de cununie ca vicedirector al acestei companii, care a adus venituri mari fondatorilor.

Andrei Năstase se consider o persoană realizată financiar. „Cred că, la vârsta mea, pot spune că sunt realizat, inclusiv financiar, după 13 ani de activitate în calitate de avocat şi consultant, la zeci şi sute de persoane din ţară şi din străinătate. Am acumulat surse financiare necesare pentru a-mi cumpăra terenul şi a-mi construe o casă”, a declarat Năstase pentru Ziarul de Gardă.

Dolganiuc luptă pentru dreptate, comițând ilegalități

Valentin Dolganiuc, un alt lider al Platfomei locuiește într-un apartament de 111 metri pătrați și lucrează într-o companie administrată de fiica sa – Întreprinderea cu Capital Străin „WVP Broker de Asigurare” SRL. După cum menționează Ziarul de Gardă, Dolganiuc nu este un simplu angajat al acestei companii care nu active în conformitate cu prevederi,e legale. În 2012, un control al CNPF constata mai multe nereguli în activitatea Întreprinderii „WVP Broker de Asigurare” SRL, condusă oficial de fiica lui Dolganiuc.

Printre altele, în urma controlului respectării normelor legale la aplicarea primelor de asigurare de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă şi externă, „verificând selectiv contractele intermediate în perioada lunilor ianuarie-decembrie 2011 şi aprilie-iunie 2012, s-a constatat că brokerul nu a operat cu prime şi tarife de asigurare obligatorie stabilite de legislaţie, astfel, în cazul a 67 de contracte de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto intermediate au fost micşorate neîntemeiat primele de asigurare de la 6 la sută până la 25 la sută”. În urma acelui control, s-a cerut înlăturarea deficienţelor constatate. Totodată, administratoarea întreprinderii a fost pedepsită contravenţional, cu amendă.

Stanislav Pavlovschi, fost procuror și judecător din partea Moldovei la CEDO deține oficial două immobile, de 85 și, respetiv, 78 de metri pătrați, însă nu locuiește în niciunul dintre acestea, dar într-un apartament din sectorul Centru. Fiica sa, Tatiana care este și mai bine asigurată material, deținând împreună cu soțul câteva hectare de teren agricol, două apartamente şi două case de locuit. Aceasta mai indica în declaraţia sa din 2013 şi un automobil Audi A4. Tot atunci,funcţionara declara că deţine, împreună cu soţul, conturi cu aproape 80 mii de lei. Soţul Tatianei, Leonid Tverdun, este fondator la trei firme.

Liviu Vovc are 26 de ani şi este absolvent al Universităţii Tehnice, specialitatea arhitectură. Liviu locuieşte la Ialoveni, acolo unde părinţii lui, Liviu şi Steluţa Vovc, deţin o casă de locuit cu o suprafaţă de 108 m. p., conform datelor cadastrale. De asemenea, din martie 2015, familia Vovc deţine şi un apartament de 118 m. p. în Chişinău, într-un complex nou, construit de compania Dansicons în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”. Tatăl lui Liviu Vovc, al cărui prenume este tot Liviu, este vicedirector al Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Liviu Vovc senior a fost unul din cei 16 funcţionari din domeniul sănătăţii, reţinuţi de CNA în aprilie 2014, în cadrul unui dosar de trucare a licitaţiilor pentrucumpărarea echipamentului şi a accesoriilor medicale. Atunci, pe lângă Vovc, a fost reţinut şi fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Alexandru Cozer, membru fondator al Platformei DA, este jurnalist la portalul de ştiri independent.md. De altfel, Cozer este şi proprietarul acestui site. Cozer deţine un automobil Nissan X-Trail, cumpărat în iulie 2015, iar împreună cu părinții are o casă la Sângera și un apartament în Chișinău.

În această perioadă, reprezentanţii Platformei DA decid cum vor proceda în privinţa viitoareiconstrucţii politice. Potrivit unor scenarii, membrii Platformei vor prelua un partid deja înregistrat, purtându-se acum discuţii cu „Forţa Poporului”, condus de Nicolae Chirtoacă. La ultimele alegeri, formaţiunea a acumulat 11665 de voturi, sau 0,73%, notează Ziarul de Gardă .Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.