PLDM îl răzbună pe Filat. Ce riscă R. Moldova

Aeroportul Internațional Chișinău. Foto: moldova.org

Aeroportul Internațional Chișinău. Foto: moldova.org

Deputații PCRM califică inițiativa liberal-democraților de creare a Comisiei parlamentare privind contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău drept o tentativă de răzbunare, a declarat joi deputatul Oleg Reidman.

„Astăzi, după bine-cunoscutele evenimente legate de liderul PLDM, formațiunea a trecut în contraatac. Noi considerăm că proiectul propus de Deliu (deputatul liberal-democra Tudor Deliu – n.r.) este o tentativă de răzbunare”, a declarat Reidman, citat de Sputnik Moldova.

Aleșii poporului au votat cu majoritate de voturi inițiativa de creare a comisiei, dar au modificat denumirea inițială a acesteia și aria de activitate, notează sursa citată.

„Comisia va examina chestiunile legate de îndeplinirea de Guvern a obligațiunilor legate de contractul de concesiune și de control a proceselor de la Aeroport”, a explicat Reidman, adăugând că nici în PLDM nu a existat o unitate de viziuni în privința acestei inițiative.

„Unul din autori, Deliu, vorbește despre îndeplinirea angajamentelor contractuale, dar deputații atrag atenția la însăși existența contractului”, susține Reidman.

Potrivit hotărârii Parlamentului, comisia va fi formată din nouă deputați. Din partea PLDM – Iurie Țap (președintele comisiei) și Angel Agache, Vasile Bolea și Oleg Lipschii (vicepreședinte) din partea PSRM, Sergiu Sârbu și Vladimir Andronachi de la PDM, Ion Casian (secretarul comisiei) din partea PL, precum și doi deputați din partea PCRM, care încă nu a propus candidaturile.

Aeroportul Internațional Chișinpău a fost dat în concesiune companiei „Avia Invest” în data de 1 noiembrie 2013, potrivit unei hotărâri de Guvern. Până în prezent a fost dată în folosință parcarea multietajată, au fost finalizate lucrările de extindere a terminalului, iar în prezent are loc construcția aerodromului.

Anterior, conducătorul companiei „Avia Invest”, administratorul Aeroportului Chișinău Petru Jardan, a declarat că, în întreaga perioadă de după proclamarea Independenței, pentru dezvoltarea acestui obiect strategic au fost investite 10-12 milioane de dolari, în timp ce „Avia Invest”, în mai puțin de doi ani, a investit de patru ori mai mult. De asemenea, potrivit acestuia, în 2012 suma impozitelor achitate în bugetul de stat de Aeroport a fost de 38 de milioane de lei, iar în 2014 „Avia Invest” a achitat impozite în sumă de 70 de milioane de lei.

Amintim că o comisie guvernamentală formată la indicația președintelui interimar al PLDM, fostul premier Valeriu Streleț, a concluzionat că nu există motive pentru rezilierea contractului de concesiune, așa cum cere PLDM. În plus, experții avertizeză că, în cazul rezilierii contractului, R. Moldova va achita penalități de sute de milioane de dolari și va fi atrasă într-un proces internațional.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.