Veste bună pentru agricultori! Vor putea importa motorină pentru nevoi proprii

Foto: automoto.it

Foto: automoto.it

Parlamentul a adoptat joi prima lege din „pachetul agricol”, care permite agricultorilor să importe motorină pentru nevoi proprii fără achitarea taxelor de licenţiere. Documentul a fost sprijinit de toţi cei 58 de deputaţi prezenţi la şedinţă.

Potrivit Infotag, legea prevede că pentru aceasta trebuie semnată Declaraţia pe proprie răspundere că motorina importată este pentru nevoi personale şi nu se va vinde, ulterior, pe piaţa internă.

Iniţial, legea prevedea anunţarea obligatorie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în decurs de 72 de ore din ziua importului combustibilului. Deputaţii au refuzat la această prevedere, considerând că acest punct este inutil şi creează dificultăţi suplimentare, atât pentru fermieri, cât şi pentru ANRE.

Asupra fermierilor nu se extinde cerinţa pentru marii importatori de produse petroliere, care trebuie să dispună de capacităţi proprii de anumite volume şi de capital minim. Dreptul de a procura combustibil direct de la producător fără taxe îl au doar producătorii agricoli înregistraţi în calitate de persoane juridice.

În cazul comercializării pe piaţa internă a motorinei importate pentru consum personal, în sumă ce depăşeşte o mie de lei, este prevăzută o amendă de până la 20 mii lei sau închisoare până la doi ani.

De asemenea, va fi modificată metodologia de formare a preţurilor cu amănuntul la produsele petroliere de bază şi gazul lichefiat. Preţurile la produsele petroliere de bază se vor calcula reieşind din cotaţiile medii Platts FOB MED (Italia) sau Platts FOB NWE (în dependenţă de regiunea de import) în recalcul în valuta naţională.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.