APEL TULBURĂTOR de la Orhei: A fi sau a nu fi!!!

Foto: bn24.ro

Foto: bn24.ro

Statul Republica Moldova, după 25 de ani de independenţă, astăzi e în agonie. Clasa politică moldovenească, de la stânga la dreapta, şi-a pierdut credibilitatea. Tot mai mult se adânceşte criza politică, economică şi socială. Sărăcind poporul (30 la sută din populaţie se află sub nivelul sărăciei), junta de hoţi, aflată la putere, a oprit procesul de scoatere a acestui colţ de ţară de la marginea prăpastiei, se spune în apelul Filialei Orhei a Ligii scriitorilor români cu centrul la Cluj-Napoca, publicat în „Literatura și Arta”.

În faţa noastră, astăzi, stă dilema: a fi sau a nu fi!!!

A fi înseamnă reunirea cu Ţara-mamă, calea cea mai scurtă şi cea mai rapidă de integrare europenă şi de obţinere a unui trai mai decent în constelaţia lumii civilizate, spre deosebire de cea pe care au ales-o factorii de decizie actuali, care s-au depărtat de popor, împărţindu-se în clanuri mafiote, cointeresate să fure. Aceasta este calea cea mai sigură de supravieţuire a noastră ca neam şi de reparare a unei nedreptăţi istorice faţă de unul şi acelaşi popor, care continuă şi în prezent, din cauza laşităţii şi a inconsecvenţei celor care ne-au condus până acum. În cazul nostru nu e vorba de unirea a două popoare diferite, ci de revenirea unui teritoriu la locul de unde a fost rupt în urma invaziilor ruso-sovietice din 1812, 1940, 1944 şi 1991. La baza constituirii noastre ca popor stă unitatea teritorială, locul unde am trăit tot timpul de mii de ani, unitatea de origine, coborând din daci şi romani, unitatea de limbă, latina populară evoluată în română, şi unitatea de credinţă, creştini fiind de la naştere. Trebuie să dăm ascultare lui Eminescu, care spunea că suntem români şi punctum!

A nu fi înseamnă să ne întoarcem înapoi în ţarcul rusesc, din care cu greu am ieşit, suferind deportările în câteva valuri, cumplita foamete, închisorile staliniste şi gulagul, exodul masiv al florii acestul neam, rusificarea, inchiziţia comunistă şi şerbia colhoznică. Sabia lui Damocle – Putin – atârnă asupra noastră şi e gata să cadă în orice moment pe capul nostru, fiind agitată nu numai de cozile de topor, gen Dodon, Voronin, Usatâi, dar şi de prostia „democraţilor proeuropeni”, gen Lupu, Filat, Ghimpu, care au compromis ideea europeană şi au distrus speranţa noastră. Din păcate, politica Kremlinului de azi, ca şi în trecut, se bazează pe agresiune militară şi minciună. Ar fi un gest creştinesc să-şi recunoască crimele, cerându-şi iertare de la popoarele umilite şi chiar de la propriul popor, în loc să aţâţe populaţia rusofonă şi mancurţii împotriva băştinaşilor. Dar n-o fac, deoarece Rusia a rămas și astăzi un imperiu al răului.

Susţinem Apelul de reunire a celor două state româneşti, Republica Moldova şi România (un stat de tipul Uniunii Europene). Să chemăm pe toţi cei cu inimă română să facem iarăşi istorie, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri la 1859 şi 1918. Să nu permitem forţelor negre să întoarcă roata istoriei. Să demonstrăm lumii civiliazte că nu suntem nişte „nenorociţi rătăciţi”, vorba lui Alexei Mateevici, ci mai avem în noi simţ şi demnitate de neam. E timpul să ne trezim, să ne învingem nepăsarea şi să ieşim din amorţire. În caz contrar, vor trece anii şi ne va crăpa obrazul de ruşine la capitolul demnitate naţională.

Semnatari: în numele Comitetului de Conducere al Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români – Vasile Cocarcea, preşedinte, Andrei Calcea, vicepreşedinte, Vasile Bajan, secretar responsabil, Sergiu Matei şi Ecaterina Negară, membri ai Comitetului

Literatura si Arta

 Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.