Austria și România oferă asistență R. Moldova în domeniul IT

Marius Lazurca și Gerhard Schaumberger. Foto: moldpres.md

Marius Lazurca și Gerhard Schaumberger. Foto: moldpres.md

Austria şi România vor oferi asistenţă R. Moldova pentru creşterea calităţii în învăţământul profesional tehnic în domeniul tehnologiilor informaţionale, potrivit unui acord semnat astăzi la Chișinău între Guvernul României și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Valoarea proiectului se estimează la aproape 700 de mii de euro.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a menționat azi la o conferinţă de presă că acordul are o durată de implementare de trei ani. Potrivit acordului, vor fi elaborate regulamente de funcționare a Agenției Naţionale pentru Asigurarea Calității în Învăţămîntul Profesional. Alți beneficiari ai proiectului sunt un centru de excelență în domeniul tehnologiilor informaţionale și peste 20 de școli profesional-tehnice și colegii cu specialități în domeniul TIC.

De asemenea, angajații agenției vor efectua vizite de studiu în România, unde se vor întâlni cu colegii instituţiei similare de la București. Potrivit lui Marius Lazurca, citat de Moldpres, un alt scop este de a ajuta agenția de la Chișinău să stabilească parteneriate cu instituții similare din alte state ale Uniunii Europene.

La rândul său, şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice de la Ambasada Austriei la Chișinău, Gerhard Schaumberger, a menționat că, recent, instituția pe care o conduce a stabilit o înțelegere prin care va continua cooperarea în domeniul educațional cu R. Moldova și în următorii cinci ani.

„Noi ne concentrăm mult pe învățământul și instruirea vocațională, pentru că suntem convinşi că resursele umane sunt unul dintre factorii-cheie pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru creșterea salariilor și pentru o viață mai sigură în R. Moldova. În continuare vom pune un accent deosebit pe instruirea duală, ceea ce înseamnă educație și experiență profesională în același timp. De asemenea, ne vom focusa pe domeniul tehnologiilor informaționale. În toate aceste eforturi, calitatea este factorul-cheie pentru a deveni competitivi în viitor”, a spus Gerhard Schaumberger.

Din valoarea totală a proiectului de aproape 700 mii de euro, peste 500 mii sunt oferite de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, 70 mii – de Guvernul de la Bucureşti, aproape 90 mii – de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și alte 25 mii – de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC. Organizațiile implementatoare ale proiectului sunt Centrul Educațional „Pro-Didactica” și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.