De ce nu plătim de două ori MAI SCUMP pentru energia electrică

Foto: deschide.md

Foto: deschide.md

Tariful actual la energia electrică pe care Republica Moldova îl plăteşte este mai mic deoarece Centrala de la Cuciurgan nu achită pentru gazul folosit la producerea energiei electrice, iar R. Moldova nu ar avea nimic cu această datorie care se acumulează. Dacă Cuciurgan ar plăti integral pentru gaze, ţara noastră ar plăti energie electrică prin arderea gazului la un preţ de 2 ori mai mare. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piaţă, expertul economic Roman Chircă, invitatul emisiunii „Alb & Negru”.

„Paradoxal, noi am devenit dependenţi de livrările de la Cuciurgan în forma actuală, netransparentă, de existenţă a Cuciurganiului”, a spus Chirca, citat de Infotag. Expertul economic precizează că nu Centrala de la Cuciurgan dictează, ci Tiraspoltransgaz, „pentru că Tiraspoltransgaz livrează gaz către Cuciurgan, iar preţul de livrare de fapt este cel care a determinant şi levierul prin care transnistrenii îşi pot stabili profitul”.

Potrivit expertului, dacă Centrala de la Cuciurgan ar fi plătit preţul oficial la gaze, atunci R. Moldova ar trebui să achite pentru energie de două ori mai mult. „Obţinerea curentului electric prin arderea gazului este o procedură costisitoare. Asta o vedem prin evoluţia CET 1 şi CET 2 din Chişinău. Cuciurganul arde gaz, ne vinde curent electric. Atunci când el primeşte gazul ori gratis, ori la un preţ de schemă, el îşi poate permite să ne vândă la preţul actual. Dacă el ar genera curent electric prin arderea legală a gazului, preţul ar fi de minim două ori mai scump decât actualmente. Tiraspoltransgaz nu plăteşte către Moldovagaz, iar Moldovagaz nu achită către Gazprom; datorită acestui gaz gratis, să spunem aşa, noi avem acest preţ ieftin”, a explicat Chircă.

Cât despre datoria care se acumulează în urma neachitării de către Centrala de la Cuciurgan, expertul spune că aceasta este o datorie corporativă şi R. Moldova nu poartă nicio responsabilitate pentru ea. „Este o datorie corporativă. R. Moldova nu are nimic cu această datorie, e datoria Moldovagaz. Moldovagaz fiind afiliată direct cu Gazprom, având Gazpromul decizia şi controlul efectiv al acestei companii, practic menţine un manager care vinde marfa, dar nu ia bani de la clienţi. Eu cred că orice instanţă internaţională, orice arbitraj va da câștig de cauză R. Moldova, pentru că Gazprom în cazul dat şi-a adus prejudiciu propriu, mai ales că acel lucru managerul respectiv o face de vreo 20 de ani”, a mai adăugat Chirca.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.