R. Moldova, descreștere usturătoare a exportului și a importului

Foto: yourstory.com

Foto: yourstory.com

Agenţii economici din R. Moldova au exportat în lunile ianuarie-octombrie mărfuri în sumă de $1,636 mlrd., ceea ce este cu 16,1% mai puţin decât în perioada de referinţă din 2014.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, livrările de mărfuri moldoveneşti s-au redus chiar şi în ţările Uniunii Europene – cu 0,3% – $1,015 mil., deşi cota acestuia în exportul total, graţie intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb RM-UE, a crescut într-un an de la 52,2% la 62%. Totodată, livrările în CSI continuă să scadă şi au constituit doar $415,7 mil. (-35%).

Principala poziţie a exportului rămân produsele alimentare şi animalele vii, cota căror s-a redus într-un an de la 25,7% la 24,8%. Confecţiile industriale au rămas pe locul doi, însă cota lor s-a redus de la 22,5% la 21,9%. Totodată, exportul de maşini şi utilaje pentru transport a crescut de la 14,3% la 16,3%.

Importul într-un an s-a redus cu 24,1%  – până la $3,299 mlrd. Însă acesta depăşeşte dublu exportul. Totodată, importul s-a redus atât din CSI – cu 29,8% – până la $824 mil., cât şi din UE – cu 24,1% – până la $1,636 mlrd.

Deficitul balanţei comerciale a atins $1,662 mlrd. – cu 30,7% mai puţin faţă de anul trecut. Nivelul de acoperire a importului cu export a crescut de la 44,9% la 49,6%.

InfotagCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.