Uniunea Europeană s-a lăsat convinsă de Tiraspol

Tiraspol. Foto: Frans Sellies / flickr.com

Tiraspol. Foto: Frans Sellies / flickr.com

Agenţii economici din Transnistria vor putea să efectueze operaţiuni comerciale fără taxe cu Uniunea Europeană și în 2016. Despre aceasta a anunțat luni așa-zisul viceministru al afacerilor externe al autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn), Dmitri Palamarciuk, într-o şedinţă cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Potrivit lui Palamarciuk, citat de Infotag, „în cadrul negocierilor bilaterale directe s-a reuşit de a convinge reprezentanţii UE că RMN necesită abordare separată şi impunerea acordului semnat de Moldova şi UE contrar intereselor strategice şi fără consultări cu Transnistria este lipsită de perspectivă”.

Potrivit acestuia, „după câteva runde de consultaţii cu partenerii europeni au fost coordonaţi parametrii principali ai noului regim comercial”.

„În prezent, asemenea decizie este la epata de aprobare finală în instituţiile UE, însă deja acum putem spune că după 1 ianuarie 2016 întreprinderile transnistrene vor putea comercializa preferenţial cu statele Uniunii Europene. Cerinţe suplimentare sau speciale faţă de agenţii economici din RMN pentru executarea unor standarde, accesul instanţelor de control, despre care au declarat unii jurnalişti şi reprezentanţi ai mediului de experţi, nu se vor înainta. Activitatea de comerţ extern a întreprinderilor noastre cu statele UE se va efectua în regim optim”, a spus așa-zisul viceministru.

În 2014, R. Moldova a semnat cu UE Acordul de Asociere, inclusiv privind Zona de Comerţ Liber. În legătură cu aceasta, regimul de preferinţe comerciale autonome a fost anulat, însă păstrat până la 2 ianuarie 2016 pentru Transnistria.Categorii:Actualitate, Transnistria

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.