Poetul Efim Tarlapan va fi înmormântat vineri, 11 decembrie

Efim Tarlapan. Foto: noroc.tv

Efim Tarlapan. Foto: noroc.tv

Poetul satiric, epigramistul şi traducătorul Efim Tarlapan a trecut în nefiinţă în seara zilei de marți, 8 decembrie, la vârsta de 71 de ani. Corpul neînsufleţit al poetului va fi depus joi, la ora 17.00, la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla pentru ca doritorii să-şi poată lua rămas bun.

Funeraliile şi mitingul de doliu va avea loc vineri, 11 decembrie, între orele 10.00-12.00, la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Ulterior, poetul va fi înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.

„Alături de Petru Cărare, Efim Tarlapan a reprezentat vârful de lance al satirei şi umorului din literatura noastră. A fost o figură aparte, care a dat culoare generaţiei sale. Şi-a consacrat întreaga viaţă genului de satiră şi umor. A editat nişte antologii ale satirei şi umorului unice în întreg spaţiul românesc”, a subliniat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Unul dintre cei mai prolifici scriitori, Efim Tarlapan şi-a adus aportul în literatură cu peste 60 de titluri de carte, scrieri originale, antologii, unele unice în literatura română, traduceri din literatură universală, care includ satire, fabule, parodii, miniaturi epigramatice, versuri pentru copii, eseuri şi aforisme. Cărţile pe care le-a editat pe parcursul anilor îl înscriu printre cei mai buni reprezentanţi ai genului satirico-umoristic. A fost organizatorul primului Festival Naţional de Epigrame de la Chişinău.

Efim Tarlapan s-a născut la 17 mai 1944 în satul Măgurele, raionul Ungheni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secţia de ziaristică (1970). Urmează Cursurile Superioare ale Institutului de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1987). A fost redactor literar la ziarul „Viaţa satului”, la Radioul republican, la Editura „Lumina” şi săptămînalul „Literatura şi Arta”.

A debutat editorial în anul 1974 cu placheta de versuri umoristice şi satirice „Scuzaţi pentru deranj”. Ulterior a publicat cărţile „Tatuaje”, „Acarniţa”, „Cartuşiera”, „Îngerul din cerul gurii”, „Pro-Scris”, „Culegere de ghicitori”, „Epigrama daco-romană contemporană”, precum şi o serie de volume pentru copii.

Este autor al unor antologii de umor românesc şi universal: „Atlas comic” şi „Buturuga mică”, antologator al unor selecţii de referinţă: „O antologie cronologică a umorului românesc”, „Marea antologie a epigramei româneşti”, antologia epigramei româneşti, „Rîsul lumii la români”, antologie de epigramă universală, „Zîmbete pentru export” ş.a. Scriitorul a fost laureat al peste 50 de festivaluri şi concursuri de poezie satirico-umoristice desfăşurate în Republica Moldova şi România. Este deţinătorul mai multor premii şi menţiuni literare.

Efim Tarlapan este distins cu titlul „Maestru al Literaturii” şi „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova, este desemnat Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca şi Membru de Onoare al Uniunii Epigramiştilor din România.

IPN, MoldpresCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.