Putin: Rusia va ataca Ucraina

Vladimir Putin. Foto: reuters.com

Vladimir Putin. Foto: reuters.com

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat miercuri guvernului său să atace Ucraina pe calea justiției internaționale în cazul în care Kievul nu-și va achita luna aceasta datoria de trei miliarde de dolari, după cum a fost prevăzut, plată pe care Ucraina refuză să o efectueze în actualele condiții, relatează Agerpres, cu referire la AFP și RIA Novosti.

„Foarte bine, sesizați justiția”, a declarat Putin în cadrul Consiliului de miniștri, în timpul căruia ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a vorbit despre impasul actual privind creditul acordat de Moscova, în 2013, regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Achitarea datoriei ar trebui să se facă până la 20 decembrie, însă Ucraina cere ca Moscova să șteargă o parte din ea, cum a obținut din partea creditorilor privați (bănci, fonduri). În timpul summitului G20 din noiembrie (Antalya), Putin s-a declarat gata să prelungească rambursarea datoriei cu trei ani de zile, cu condiția unor garanții din partea țărilor occidentale.

Siluanov a precizat, pentru agențiile de presă ruse, că în virtutea normelor internaționale, după ce data limită de 20 decembrie va fi depășită, Ucraina va dispune de alte zece zile pentru a plăti, înainte ca Rusia să poată sesiza Curtea de Arbitraj Internațional.

Am impresia că nu vor plăti, pentru că sunt niște escroci. Iar partenerii noștri occidentali, în loc să ne ajute, ne pun piedici să nu ne putem recupera banii”, a declarat, la rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev.

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că „nu vor exista alte propuneri din partea Rusiei” și a estimat că Ucraina se va afla în default asupra datoriei publice.

Autoritățile ucrainene estimează că nu este vorba de o datorie suverană (de la stat la stat), ci comercială, contractată printr-o operațiune pe piețele financiare. Prin urmare, ele doresc ca în legătură cu aceasta să fie aplicat acordul obținut cu creditorii săi privați, care au acceptat o ștergere cu 20%.

Marți, Fondul Monetar Internațional (FMI) a decis să nu declare Ucraina în încetare de plăți dacă nu-și va plăti datoria către Rusia. Conform aceleiași hotărâri, Ucraina va avea în continuare acces la credite, chiar dacă nu poate onora plata datoriilor scadente. Moscova a denunțat imediat această decizie.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.