Prețurile, tot mai mari. Moldovenii, tot mai săraci

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Foto: Dan Guțu / ipn.md

În noiembrie, rata inflaţiei anuale a înregistrat o majorare cu 0,3 puncte procentuale faţă de valoarea lunii precedente, fiind cu 7,8 puncte procentuale superioară celei din  noiembrie anul trecut. Potrivit informaţiilor oferite de Banca Naţională a Moldovei, ritmul anual de creştere a preţurilor îşi va continua tendinţa ascendentă, inclusiv din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an şi a bazei joase de comparaţie din anul precedent.

În noiembrie, preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 2,84% faţă de nivelul lunii octombrie. Preţurile la legume proaspete, produse de morărit şi panificaţie, grăsimi şi carne s-au majorat din cauza condiţiilor secetoase din vara lui 2015, care au compromis substanţial culturile agricole. O altă cauză a scumpirii produselor alimentare a fost şi deprecierea valutei naţionale faţă de dolar cu 5,3% pe parcursul ultimelor trei luni.

Şi preţurile la combustibil s-au mărit, cu 0,6%, în timp ce preţurile la carburanţi  au scăzut cu 1,9%, ca rezultat al diminuării preţurilor la benzină şi motorină în lunile octombrie şi noiembrie. Ajustarea suplimentară a tarifelor la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri şi, ulterior, efectele secundare ale acestor majorări vor genera presiuni inflaţioniste adiţionale asupra preţurilor.

În timp ce preţurile cresc, Banca Naţională a Moldovei semnalează că există riscuri pentru diminuarea veniturilor populaţiei şi ale producătorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populaţiei şi al comerţului extern. Aceste riscuri sunt cauzate de activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi recesiunea din Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.

IPNCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Cauza este instabilitatea politica de care greu scapam din cauza unor partide asa zise pro-europene

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.