Gheorghe Brega, în fața unei situații „deja catastrofală”

Foto: sindicate.md

Foto: sindicate.md

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din R. Moldova a solicitat repetat premierului interimar, Gheorghe Brega, să intervină în situația, „deja catastrofală”, în care se află întreprinderile S.A. „Drumuri” din cadrul întreprinderii de stat „Administrația de Stat a Drumurilor”. Datoriile față de întreprindere se ridică la peste jumătate de miliard de lei, iar drumarii nu au primit salarii din luna octombrie.

„Fondul Rutier, preconizat pentru întreținerea și deservirea rețelelor rutiere, se gestionează cu grave încălcări ale legislației, iar datoriile către Administrația de Stat a Drumurilor constituie circa 530 milioane de lei”, se spune într-o scrisoare a sindicatelor, citată de Moldpres. Potrivit acestora, „volumul lucrărilor executate au fost achitate de Ministerul Finanțelor la nivel de circa 50 la sută. S-au format datorii considerabile și din partea organelor publice locale, motivate prin lipsa surselor financiare”.

În urma finanțării insuficiente, întreprinderile S.A. „Drumuri”, precum și unii antreprenori, printre care și „Magistrala”, Bălți, „au acumulat restanțe majore la salarizare începând cu lunile octombrie-noiembrie curent, precum și către furnizori, gata de a purcede la procese judiciare, ce pot provoca inclusiv sechestrarea bunurilor materiale”, atenționează sindicatele.

Colectivele de muncă, în prag de sărbători, „rămân fără salarii, iar conducătorii S.A. «Drumuri», cu risc de a pierde credibilitatea salariaţilor și a furnizorilor, rămân față în față cu structurile de control și fiscale, care sunt indiferente față de datoriile statului către drumari, conștient sau inconștient blochează conturile și aplică sancțiuni pentru neachitarea impozitelor”.

„Sumele transferate pentru salarii sunt sustrase de către organele fiscale din teritorii, fiind încălcat flagrant art. 144 al Codului Muncii privind plata primordială a salariilor”, mai spun sindicatele.

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din R. Moldova consideră inadmisibilă menținerea actualei situații și avertizează Guvernul despre solicitările colectivelor de muncă de a-și proteja interesele, inclusiv prin acțiuni active de protest.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.