Legea care îi va aduce lui Mihai Ghimpu câștiguri enorme

Mihai Ghimpu și Veaceslav Untilă. Colaj: moldova-suverana.md

Mihai Ghimpu și Veaceslav Untilă. Colaj: moldova-suverana.md

Într-un amplu articol publicat în „Moldova Suverană”, gazetarul Mihai Conțiu face praf un proiect de lege adoptat recent de Parlament, care lovește în ofiţerii şi subofiţerii trecuţi în rezervă, în voluntarii războiului de pe Nistru, dar și în industria textilă. Este vorba despre legea prin care Codul Contravenţional a fost completat cu un alineat ce prevede sancţionarea persoanelor fizice care vor purta uniforme similare celei militare cu o amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale (echivalentul a 2000 şi 3000 de lei).

Conțiu critică această „agresivă și dezonorantă” inițiativă legislativă a deputatului liberal şi „fost miliţioner sovietic” Veaceslav Untilă, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, susținută „prin voinţa expresă” a liderului PL, Mihai Ghimpu.

Gazetarul pune la îndoială faptul că scopul principal al inițiativei legislative cu pricina ar fi stoparea apariţiei forţelor paramilitare în R. Moldova, așa cum a argumentat Untilă. Potrivit lui Conțiu, „în realitate, această completare legislativă are multiple ţinte”.

„În primul rînd şi cel mai ofensator, iniţiativa cu pricină îi vizează inclusiv sau mai ales pe ofiţerii şi subofiţerii trecuţi în rezervă. Abia mai apoi urmează persoanele civile, iar aici mă refer în mod special la vânători şi pescari, care poartă ţinute sportive de camuflaj. (…) Dacă este să mergem mai departe, această imbecilă iniţiativă legislativă a miliţionerilor sovietici din politichia moldovenească loveşte şi în industria textilă de profil şi, implicit, în profitul magazinelor specializate în comercializarea unor astfel de vestimentaţii. Aici Ghimpu câştigă enorm, pentru că are mai jos de Piaţa Centrală zeci de vânzători şi tarabe care vând haine la kilogram pentru săteni. Cârlanii ştiu ce spunem noi!”, scrie Conțiu.

Editorialistul se întreabă dacă, în contextul inițiativei legislative amintite, „miliționerul sovietic” Veaceslav Untilă își va permite să poarte uniforma de general. „Da, oameni buni, chiar dacă e de râs şi de revoltă, Veaceslav Untilă, fost șef al Inspectoratului Auto din cadrul MAI, a primit gradul special de general-maior de poliție în rezervă!!! Deci are uniformă şi o va purta! Este obligat s-o poarte!”, exclamă Conțiu, adăugând că gradul i-a fost oferit lui Untilă de „președintele-maimuțoi” Nicolae Timofti, printr-un decret semnat la 29 iulie 2015, la propunerea ministrului Oleg Balan.

„În ţara de minune a proştilor şi hoţilor, general poate ajunge orice miţioner sovietic mincinos, demagog, intrigant şi corupt. R. Moldova nu are Armată de prestigiu, Vamă impecabilă, grăniceri merituoşi sau un MAI ceva mai de Doamne ajută, dar are generali cu duiumul”, conchide Mihai Conțiu.

Amintim că proiectul de lege care interzice purtarea uniformei similare celei militare, de camuflaj, de către persoane fizice în locurile publice a fost votat de Parlament în data de 26 noiembrie a.c. Proiectul a fost aprobat în prima lectură și urmează a fi completat în comisii cu mai multe amendamente, iar ulterior supus votului în lectură finală.



Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.