Economia moldovenească, în declin

Foto: business24.ro

Foto: business24.ro

Economia R. Moldova a scăzut cu 3,7 la sută în trimestrul trei, peste estimările analiştilor, care se aşteptau la o reducere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 2-2,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat marți, 15 decembrie, rezultatele pentru primele nouă luni ale anului care indică o creștere fragilă cu 0,5 la sută, pînă la 88,8 miliarde de lei a PIB-ului.

Datele BNS relevă că economia a avut o evoluție pronunțat descendentă de la trimestru la trimestru. Astfel, în primele trei luni ale anului avansul a fost de 4,8 la sută, după care a urmat o contractare a ritmului de creștere pînă la 2,5 la sută în trimestrul doi și un declin de 3,7 la sută, în trimestrul trei.

BNS mai precizează că ajustată sezonier scăderea a fost în lunile iulie-septembrie de 4,1 la sută.

Potrivit BNS,  contribuții  negative asupra PIB au avut-o agricultura, silvicultura şi pescuitul, cu o diminuare a valorii adăugate brute cu 17,4 la sută într-un an nefavorabil pentru sector. În total, valoarea adăugată brută pe economie a scăzut cu 3,9 la sută. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul public naţional s-a redus cu 2,6 la sută în raport cu perioada similară a anului anterior, însă gradul de influenţă asupra scăderii PIB a fost nesemnificativ.

Contribuţii pozitive mai însemnate asupra indicelui volumului fizic al PIB au fost înregistrate în activităţi economice ca intermedierile financiare şi asigurări, industria extractivă și tranzacțiile imobiliare, mai notează BNS.

Ministerul Economiei prognozează pentru anul 2015 o scădere a economiei cu 2 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent. FMI se aşteaptă la o contractare economică de 1 la sută, iar Banca Mondială anticipează o contractare a economiei moldoveneşti de 2 la sută, în anul 2015, ca urmare a crizei regionale, reducerii cererii externe, a transferurilor băneşti şi finanţărilor. Experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” prognozează o scădere cu 0,2 la sută a PIB în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere  de 1,8 la sută.

Cel mai optimist este Institutul Național de Cercetări Economice, care estimează o creștere economică de 0,6 la sută, în anul 2015, în cazul „unei gestiuni adecvate a riscurilor iminente”. Economiștii apreciază însă că, în cazul lipsei unei gestiuni adecvate a riscurilor, „economia națională ar putea intra în anul curent în recesiune; conform scenariului pesimist se estimează o contractare a PIB în termeni reali cu 2% comparativ cu anul 2014”.

MoldpresCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.