Genderdoc-M nu va vedea niciun bănuț de la episcopul Marchel

Episcopul Marchel. Foto: aparatorul.md

Episcopul Marchel. Foto: aparatorul.md

Curtea Supremă de Justiţie a casat decizia instanţei de fond şi cea a instanţei de apel prin care episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel a fost învinuit de incitare la ură şi discriminare faţă de comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) şi a fost obligat să plătească organizaţiei „Genderdoc-M”, care s-a adresat în instanţă, despăgubiri de peste 20 de mii de lei pentru prejudiciul moral cauzat.

Episcopul a declarat miercuri, 16 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că decizia instanţei supreme vine „ca o gură de aer proaspăt în această societatea poluată de mizeria păcatului sodomit”.

Litigiul se prelungeşte din toamna anului 2012, când episcopul a fost acuzat de „Genderdoc-M” că în discursurile sale ar incita la ură. Episcopul susţine că, de fapt, când a ţinut discursuri despre acest păcat, s-a referit la urâciunea lui, la faptul că prinde rădăcini în societatea noastră creştinească şi la faptul că acest mod de viaţă rătăcit duce la pierzanie. În opinia sa, acest proces în instanţă a fost o încercare de a intimida slujitorii bisericii şi un atac asupra Bisericii Ortodoxe.

Decizia CSJ, prin care i s-a dat câştig de cauză, este apreciată ca fiind „o expresie a oamenilor cu verticalitate, demnitate, care ţin la provenienţa şi tradiţia strămoşească”.

„Înalta Curte Supremă de Justiţie a pus un punct clar, a ridicat un perete de salvare a societăţii de acest păcat molimă antinaţională şi anticreştinească”, a spus episcopul de Bălţi şi Făleşti, care speră ca această atitudine să insufle curaj apărătorilor adevăratelor valori creştineşti.

Avocatul Pavel Midrigan, care l-a reprezentant în instanţă, a declarat că membrii colegiului CSJ, care au examinat cazul, au constatat că episcopul Marchel era îndreptăţit să manifeste o astfel de opinie şi să vorbească în public despre comunitate ca păcat. La fel, faţa bisericească ar fi avut dreptul să critice homosexualitatea şi să întreprindă acţiuni în susţinerea poziţiei sale. Discursul episcopului este garantat şi prin prisma prevederilor Convenţiei Europene, care stipulează că orice om are dreptul la exprimare şi la opinie.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.