Moldovenii cheltuiesc cu 131,5 lei mai mult decât câștigă

Foto: sputnik.md

Foto: sputnik.md

Veniturile disponibile ale populaţiei în medie pentru o persoană, în trimestrul III, au constituit 2006, 2 lei lunar, fiind în creştere cu 12,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, iar raportând la rata inflației acestea au rămas practic neschimbate.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială – 39,2%, deși aceasta este în descreştere faţă de anul trecut cu 1,5 puncte procentuale. A doua sursă de venit sunt prestaţiile sociale – 21,2% (-0,2 p.p.), a treia – transferurile băneşti de la rude din afara ţării – 19,5% (+1,5 p.p.).

Veniturile populaţiei din mediul urban sunt în medie cu 599,3 lei (de 1,3 ori) mai mari faţă de veniturile populaţiei din mediul rural. Ponderea salariilor este, de asemenea, diferită – de 51,2% și 21,1%, respectiv. Proporția transferurilor bănești este inversă – 13,4% și 25,8%.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei depășesc veniturile cu 131,5 lei și sunt egale în medie cu 2137,7 lei (+16,7% sau 5% luând în considerare inflația) pentru o persoană.

Cea mai mare parte a cheltuielilor în continuare revine acoperirii necesarului de consum alimentar – 41,4% (+0,8 p.p.). Pentru întreţinerea locuinţei și achitarea serviciilor comunale în medie se cheltuiesc 18,8% (-1,1 p.p), pentru procurarea îmbrăcămintei şi încălţămintei – 12,1% (+1,4 p.p), iar cheltuieli pentru sănătate au constituit 6,2% (+0,9 p.p.).Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.