Prima fabrică de reciclare a deşeurilor, lansată la Chișinău

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Prima fabrică din R. Moldova pentru reciclarea tuturor tipurilor de deşeuri a fost lansată în municipiul Chişinău. Despre aceasta au anunţat astăzi, la o conferinţă de presă, reprezentanţi ai  Asociaţiei  „MoldRec” şi Ministerului Mediului.

Iulian Gamureac, preşedintele „MoldRec”, a informat că  fabrica face parte din proiectul  ecologic „Garda de reciclare” şi este o etapă a campaniei de colectare selectivă a deşeurilor. „Întreprinderea va avea o capacitate de producţie de peste 10 tone pe zi, iar în urma reciclării se va obţine carbon lichid, motorină sintetică, sârmă  cu grad sporit de duritate ş.a. ce vor reveni în circuitul economic”, a menţionat Gamureac.

Pe parcursul săptămânii curente la fabrică se vor desfăşura lucrări de testare, iar din 21 decembrie întreprinderea va trece la regim obişnuit de muncă. „Deţinem licenţă pentru reciclarea tuturor tipurilor de deşeuri, cu excepţia celor radioactive, toxice şi medicamentoase. De aceea îndemnăm agenţii economici din ţară să se debaraseze ecoraţional de deşeuri”, a subliniat Iulian Gamureac.

La rândul său, Ion Bulimaga, inspector superior la Agenţia Ecologică Chişinău din cadrul Ministerului Mediului, și-a exprimat speranță că vor fi deschise alte asemenea fabrici. „Este un lucru benefic, deoarece va contribui la minimalizarea impactului negativ asupra componentelor ecologice. Totodată, în urma testărilor am constatat că întreprinderea activează  fără  emisii în atmosferă”, a spus Bulimaga.

Proiectul „Garda de reciclare” a fost lansat în iunie curent  de Asociaţia „MoldRec” împreună cu mai mulţi parteneri naţionali şi internaţionali. În cadrul proiectului deja au fost amplasate 50 de puncte de colectare a deşeurilor, care urmează să fie materie primă pentru fabrica de reciclare. Pentru  funcţionalitatea acesteia „MoldRec” se va ocupa de colectarea  şi  gestionarea deşeurilor, iar investiţia financiară aparţine unui agent economic.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.