R. Moldova se dezarmează. Peste 1400 de arme sunt distruse

Peste 1400 de arme sunt distruse. Foto: undp.org

Peste 1400 de arme sunt distruse. Foto: undp.org

Inspectoratul General de Poliție (IGP) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu sprijinul Uniunii Europene, a distrus peste 1400 de arme de calibru mic și armament ușor la o companie care deține utilaj de topire a metalului.

Potrivit unui comunicat al Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), astfel de acțiuni îmbunătățesc securitatea națională și regională și evidențiază contribuția R. Moldova la eforturile mondiale de neproliferare. Distrugerea surplusului de arme reduce riscul de proliferare și favorizează  în mod direct stabilitatea și pacea.

Problema proliferării ilicite a armelor de calibru mic și a armamentului ușor în Europa de Sud-Est este una regională și, respectiv, necesită soluții regionale, care sunt puse în aplicare permanent, cu sprijinul UE, prin intermediul Agenției Sud-Est Europene pentru Controlul Armelor Mici şi Armamentului Uşor  (SEESAC) – o inițiativă regională de control al armelor al PNUD și al Consiliului de Cooperare Regională.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Oleg Balan, această acțiune reduce considerabil riscul de răspândire și comercializare a armelor păstrate ilegal, contribuind, astfel, la consolidarea stabilității regionale în Europa de sud-est, precum și la creșterea nivelului securității publice.

„Evenimentele tragice recente din întreaga lume servesc drept mărturie a problemei stringente privind securitatea publică care provine din traficul ilicit și utilizarea ilegală de arme de calibru mic și al armamentului pentru sporirea criminalității, actelor de terorism, și subminarea consolidării păcii și a eforturilor de dezvoltare pe termen lung”, a declarat reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD în Moldova, Narine Sahakyan.

Promovarea unei societăți juste, pașnice şi incluzive este unul din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă adoptate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) la Summit-ul de Dezvoltare Durabilă de la New York, în luna septembrie a acestui an, pe care membrii ONU şi-au propus să le realizeze până în 2030. Distrugerea armelor are drept scop reducerea în mod semnificativ a tuturor formelor de violență și colaborarea cu Guvernele și comunitățile pentru găsirea de soluții durabile pentru conflict și nesiguranță.

Distrugeri similare au avut loc şi în anii 2005, 2007 și 2009.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.