Cheltuielile de apărare sunt în creştere, la nivel global

Foto: yourmiddleeast.com

Foto: yourmiddleeast.com

Bugetele militare înregistrează o creștere la nivel global în 2015, cu un total de 1.650 miliarde de dolari, sumă ce va fi depășită anul viitor, indică un raport publicat joi de institutul specializat IHS Jane’s, preluat de AFP.

„Cheltuielile mondiale în materie de apărare ar urma să crească de la 1.650 miliarde de dolari în 2015 la 1.680 miliarde de dolari în 2016”, se afirmă în raport, care ia în calcul bugetele a 104 state, reprezentând 99% din cheltuielile militare globale.

SUA se află în continuare pe primul loc în ce privește cheltuielile militare, însă acestea scad la 595 miliarde de dolari în 2015 față de 624 miliarde în 2014.

Pe locul secund se află China, cu 190 miliarde de dolari în 2015 (+9% comparativ cu cele 175 miliarde în 2014).

De altfel, regiunea Asia-Pacific va fi forța motrice a creșterii mondiale a bugetelor de apărare în următorii 5 ani”, prognozează institutul britanic.

Deocamdată, o altă țară din regiune, Japonia, se află pe locul 7, cu 49 miliarde de dolari în anul curent.

Europa, care înregistrase o scădere de 1,3% pe an începând din 2010, dă semne de stabilizare, mai ales în contextul crizei din Ucraina, relevă Jane’s, anticipând o perioadă de creștere a cheltuielilor de apărare pe continent.

Marea Britanie, locul 3 mondial cu 66 miliarde de dolari, și Franța, locul 4 cu 56 miliarde, se înscriu în nota de stabilitate, în timp ce Polonia și Ucraina înregistrează creșteri de aproape 22%, respectiv 70%.

O altă țară din zonă, Rusia, a trecut de pe locul 8 în lume în 2014, cu 44,6 miliarde de dolari, la locul 5 în anul curent, cu peste 54 miliarde de dolari.

În schimb, în pofida conflictelor care îl zguduie, Orientul Mijlociu este regiunea unde se înregistrează cele mai importante scăderi ale cheltuielilor militare, motivul principal fiind scăderea prețului petrolului, conform aceluiași raport.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.