Un sfert de secol cu Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”

Foto: fb..com/TeatrulSatiricus

Foto: fb.com/TeatrulSatiricus

Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău a marcat sâmbătă seara, 19 decembrie, cea de-a XXV-a aniversare a fondării – ziua în care în 1990 a fost prezentat, pe scena Filarmonicii de Stat, primul spectacol al acestei trupe, „Ce e viața omului” de A. Arkanov.

La un sfert de veac de la această premieră, pe noua scenă a teatrului, după o perioadă de trei ani în care sediul a fost supus reconstrucției capitale, fiind reutilat și reamenajat conform cerințelor moderne, a fost prezentat spectacolul „Made in Moldova” de C. Cheianu.

De asemenea, în foaierul Teatrului a fost lansată cartea „Un sfert de secol cu Teatrul Naţional Satiricus I. L. Caragiale”, al 17-lea volum din colecția „Constelația Satiricus”, reprezentând o istorie vie în imagini, articole și documente ce reflectă evoluția și realizările artistice al acestei instituții teatrale.

În alocuțiunea sa, directorul artistic al Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”, Sandu Grecu, Artist al Poporului, a menționat, între altele, că în 1990 și-a propus să deschidă un teatru vesel, dinamic, militant și satiric, care să fie un sanitar al societății și în opoziție cu orice guvernare.

„Acest lucru ne-a reușit. Am montat piese din dramaturgia clasică, dar mai mult cele la zi, ale dramaturgilor contemporani – Nicolae Esinencu, Constantin Cheianu, Nicolae Negru, Andrei Strâmbeanu, Val Butnaru, Irina Nechit, Iulian Filip, Dumitru Crudu și alții”, a subliniat Sandu Grecu.

Potrivit secretarului literar al  instituției, Ion Diviza, Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” este o prezență vie în viața teatrală a R. Moldova. „El este un fenomen și are aceeași vârstă ca și R. Moldova. Însă teatrul nostru a avut și are un singur conducător. Sandu Grecu a crezut în destinul acestui teatru și a reușit să adune în jurul său oameni adevărați, să creeze o trupă în care fiecare actor se simte ca într-o familie”, a accentuat sursa citată.

Actorul Mihai Curagău a afirmat că din cei 52 de ani de activitate, 25 i-a dedicat scenei Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”.

„Aici am avut parte de roluri importante, precum și de o atenție deosebită din partea administrației. Mă simt bine în acest colectiv, unde e o atmosferă colegială și prietenească”, a mai spus Curagău.

Pe parcursul unui sfert de secol, pe scena Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale” au fost montate 55 de spectacole. Teatrul a avut peste 4500 de reprezentații  în țară și peste hotare, a efectuat turnee în aproape 30 de țări și a fost distins cu circa 50 de premii naționale și internaționale.

MoldpresCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.