Calitatea serviciilor medicale nemulțumește circa o treime din populația R. Moldova

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Circa o treime din populaţia R. Moldova este nemulţumită de calitatea serviciilor medicale la care are acces, iar 17 la sută dintre respondenţi sunt foarte nemulţumiţi de aceste servicii, arată un studiu realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”. Rezultatele studiului au fost prezentate astăzi la Chişinău.

Ion Jigău, directorul centrului amintit, a menţionat că doar 2 la sută dintre intervievaţi au spus că sunt foarte satisfăcuţi de serviciile medicale din ţară, iar 40 la sută sunt mulţumiţi de calitatea serviciilor medicale.

Aproximativ 60 la sută dintre respondenţi au spus că, atunci când au avut nevoie de îngrijire medicală, au apelat la medicul de familie, iar 8,7% dintre intervievaţi s-au tratat singuri. Şase la sută dintre respondenţi au chemat ambulanţa pentru o afecţiune critică, aproximativ tot atâţia pacienţi au luat îndreptare de la medicul de familie şi au fost internaţi în spitale.

24 la sută dintre respondenţi s-au adresat la medicul de familie în ultimele 12 luni pentru afecţiuni ale sistemului respirator, 18 la sută – pentru maladii ale sistemului cardiovascular, iar 8 la sută – pentru boli ale aparatului digestiv. În acelaşi timp, 17 la sută dintre intervievaţi nu s-au adresat la medic pe parcursul ultimelor 12 luni. Circa o treime dintre respondenţi (32 la sută) au spus că nu deţin poliţă de asigurare medicală.

Doar 11 la sută dintre intervievaţi au acces regulat la datele medicale personale în regim on-line, 46 la sută nu cunosc despre această posibilitate, iar 41 la sută aud prima dată despre aşa ceva.

Studiul a fost realizat în perioada 3-10 decembrie, pe un eşantion de 1123 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi mai mult.

MoldpresCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.