Cum Ion Sturza a dat cu piciorul lui de premier în Mitropolia Basarabiei

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Fostul vicepreședinte al PPCD, Vlad Cubreacov, care între anii 1994-2009 a deținut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova, își amintește într-o însemnare pe Facebook cum Ion Sturza, fiind în 1999 premier, a refuzat să aprobe statutul Mitropoliei Basarabiei, legalizare ce reprezintă un „drept al românilor basarabeni de a reveni la sânul Bisericii Mame Române”.

Cubreacov consideră că prin refuzul de atunci, Sturza nu a făcut altceva decât să apere și să promoveze „interesele nelegitime ale Patriarhiei din preajma Kremlinului”, aceasta fiind „o atitudine care poate fi numită oricum, numai nu unionistă sau românească, și nici europeană”.

„În calitatea sa de candidat desemnat pentru funcția de premier, Ion Sturza trebuie întrebat dacă va acționa în sensul restituirii către Mitropolia Basarabiei a Arhivelor bisericești confiscate de URSS în 1946 de la Craiova și a clădirilor confiscate abuziv de statul sovietic ocupant și deținute astăzi de Guvernul R. Moldova. Este important de știut, întrucât Sturza s-a opus admiterii Mitropoliei Basarabiei în legalitate, în timpul ministeriatului său fiind depusă o plângere la CEDO”, comentează fostul deputat PPCD, care mai subliniază că Mitropolia Basarabiei „a fost și rămâne un test geospiritual pentru clasa politică de la Chișinău”.

Vlad Cubreacov a militat pentru recunoașterea Mitropoliei Basarabiei. Din 1997, a reprezentat Mitropolia Basarabiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde, în data de 13 decembrie 2001, a înregistrat primul câștig de cauză într-un dosar provenind din R. Moldova.

Foto: cubreacov.wordpress.com

Foto: cubreacov.wordpress.comCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Jurnalist român: Ion Sturza, premierul de aur pur al serviciilor rusești | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.