Curiozitatea lui Iurie Leancă și întâmplarea „foarte moldovenească”

Iurie Leancă. Foto: Vasile Botnaru / europalibera.org

Iurie Leancă. Foto: Vasile Botnaru / europalibera.org

Grupul de deputaţi din PPEM, condus de Iurie Leancă, va participa la discuţiile cu premierul desemnat, Ion Sturza. Despre aceasta a anunțat Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

Politicianul informează că, după consultările cu preşedintele Nicolae Timofti, a discutat cu colegii în privinţa candidaturii lui Ion Sturza. „La consultările anterioare cu domnul preşedinte am zis că, după opt săptămâni de tergiversare, de lipsă totală de acţiune, de lipsă totală de înţelegere a situaţiei dramatice a ţării, este bine ca preşedintele să facă uz de dreptul său constituţional şi să desemneze un candidat. Urmează să vedem dacă acest candidat va manifesta interes pentru a ne convinge că este potrivit pentru această funcţie, că are soluţii sistemice pentru provocările multiple cu care se confruntă Republica Moldova şi dacă, dincolo de toate, are şi capacităţile şi instrumentele necesare de a transpune în viaţă aceste priorităţi”, scrie Leancă în mesaj.

Deputaţii PPEM susțin că, dacă Ion Sturza va solicita o întâlnire, aceasta va avea loc. „De asemenea, vreau să amintesc că PPEM a lansat cele 8 priorităţi de bază pentru viitoarea guvernare. Urmează să vedem dacă domnul Sturza este de acord cu aceste priorităţi ale noastre, dacă le îmbrăţişează, dacă ne convinge că are capacitaţi. Aş fi fost foarte curios să aflu de la domnul Sturza care au fost sursele lui de informare atunci când, vinerea trecută, a vorbit despre faptul că din partea PDM preşedintele Timofti mă va înainta pe mine. De asemenea, ar fi fost bine ca să avem mai întâi majoritate, dar s-a întâmplat totul foarte moldoveneşte. În situaţia de faţă nu avem altă opţiune şi dorim să vedem cu ce se vor termina aceste discuţii”, a mai scris Leancă.

Până în prezent, democraţii au anunţat că nici nu vor discuta cu premierul desemnat, la fel şi cei 14 deputaţi care au părăsit fracţiunea comuniştilor. Totodată, socialiştii susţin că nu vor vota niciun candidat la funcţai de premier, optând pentru alegeri anticipate. Liberal-democraţii şi liberalii, precum şi comuniştii rămaşi în fracţiune, nu şi-au anunţat poziţia.

Pentru a ajunge în fotoliul de premier, Ion Sturza are nevoie de cel puţin 51 de voturi în Parlament. Premierul desemnat urmează să vină în faţa deputaţilor pentru a le cere votul de încredere în cel mult 15 zile de la data semnării decretului de către șeful statului.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.