Negocieri comerciale eșuate dintre UE, Rusia și Ucraina

Cecilia Malmstrom. Foto: canadians.org

Cecilia Malmstrom. Foto: canadians.org

Negocierile comerciale tripartite între Comisia Europeană, Rusia și Ucraina au eșuat luni, după ce blocul comunitar a respins solicitările Moscovei cu privire la modificarea Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, iar Rusia a inclus Ucraina pe lista țărilor vizate de embargoul agroalimentar, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

„Nu avem un acord, așa că acest exercițiu s-a încheiat (…) Nu vor mai urma alte negocieri tripartite în această chestiune”, a anunțat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, acuzând partea rusă că a manifestat o atitudine inflexibilă. Ea a insistat că orice revizuire a acordului de liber schimb dintre Ucraina și UE, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie, este exclusă.

Rusia se împotrivește vehement acestui acord, considerând că el va îndepărta și mai mult Kievul de influența Moscovei și va avea efecte nefaste asupra economiei Rusiei.

Întâlnirea de luni, la care Rusia a fost reprezentată de ministrul Economiei, Alexei Uliukaev, iar Ucraina de ministrul de Externe Pavlo Klimkin, urmează unei serii de circa 20 de reuniuni pe aceeași temă, prima desfășurându-se în noiembrie 2013. Totuși, spre deosebire de Cecilia Malmstrom, oficialul rus a susținut că discuțiile vor continua anul viitor.

În aceeași zi, premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat că, începând din data de 1 ianuarie 2016, Ucraina se va regăsi pe lista țărilor împotriva cărora Moscova aplică un embargou privind importurile de produse alimentare. Astfel, pe piața Rusiei nu vor putea intra prin intermediul societăților ucrainene produse provenite din țările vizate de embargoul instituit de guvernul rus ca represalii la sancțiunile occidentale, a explicat șeful Executivului rus.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.