Expert: Sturza ar putea să repete soarta lui Leancă

Foto: ziuanews.ro

Foto: ziuanews.ro

Ion Sturza, premierul desemnat de către președintele Nicolae Timofti, ar putea să repete soarta de anul trecut a lui Iurie Leancă, care a fost desemnat pentru funcţia de premier, dar nu a avut susţinerea Parlamentului. De această părere este Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”.

„Este clar că acum lupta se dă între preşedinte şi PDM. Apariţia lui Sturza pare într-un fel ciudată, el poate să repete soarta lui Iurie Leancă. PDM nu-l va susţine, pentru că mizează pe candidatul lor. Ion Sturza va trebui să treacă printr-o încercare grea, trebuie să găsească în Parlament oameni care să-l voteze. În această ţară există tot felul de marionete, dirijate din umbra. Cred că şi Sturza este dirijat de cineva, altfel nu-mi pot explica apariţia sa”, a opinat Ciurea în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Și Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, consideră că Ion Sturza ar face jocul unor persoane interesate.

„Acum lupta nu se dă între partide, ci între două tabere mari: pe de o parte Ţopii, cu Platforma DA, susţinuţi de PLDM, şi pe de altă parte Plahotniuc, susţinut de PDM şi alte partide. Sturza este reprezentantul primei tabere, la care a aderat şi preşedintele Nicolae Timofti. Acesta ar trebui să vină în Parlament şi să spună cine anume îl şantajează şi dacă fiul său este implicat în vreun dosar penal. Dar atunci când un preşedinte de ţară face cârdăşie cu o anumită tabără, trebuie să răspundă. Nu-l cunosc personal pe Ion Sturza, dar declaraţiile făcute de acesta într-o conferinţă de presă înainte de desemnare, apoi declaraţiile după desemnarea pentru funcţia de premier nu inspiră credibilitate”, a declarat Dron în cadrul emisiunii de la Moldova 1, citat de IPN.

Pe de altă parte, Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Popiltică „Politicon”, consideră că apariţia lui Ion Sturza anunţă o schimbare pe scena politicii moldoveneşti.

„O construcţie de tipul AIE şi-a epuizat potenţialul. Avem nevoie de o schimbare. Ion Sturza vine să ne anunţe acea schimbare, chiar din perspectiva anticipatelor. Poate că are unele păcate, dat Sturza este un manager  bun, este o personalitate şi un om împlinit”, a spus Ţăranu în cadrul aceleiași emisiuni.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

4 răspunsuri

 1. Sturza nu inspira nicio incredere. El singur a spus ca nu se va implica in nici un joc politic daca va sti ca in Parlament nu are sustinere. In Parlament el nu are sustinere. Atunci el unde s-a pornit. Viitorul premier, in primul rind, trebuie sa aiba sustinere legislativa. Chiar daca va fi votat, el nu se va mentine mult in functie. PLDM si Timofti fac un joc murdar si aprofundeaza si mai mult criza politica in care ne aflam. Este iresponsabil.

  Apreciază

 2. Sturza dacă ar fi responsabil nici nu s-ar prezenta în parlament atîta timp cit stie ca nu o sa fie votat de cel putin 51 de deputati, asta daca are onoare si e sincer, dacă face jocul cuiva, ap o sa accepte si a doua oară sa fie inaintat …

  Apreciază

 3. Daca sa analizam activitatea tuturor premierilor PLDMisti din ultimii 6 ani, atunci Leanca a fost cel mai adecvat. Restul au fost numai corupti si papuse fara studii. Insa Sturza nu are nici o calitate care macar putin l-ar asemana cu Leanca.

  Apreciază

 4. Sturza deja o repeta, si mai mult ca atit, Leanca pina in ziua prezentarii in legislativ, avea sanse reale, iar Sturza porneste din start cu zero sanse si intentia de a initia anticipate din care ar cistiga doar al de Dodon.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.