Jurnalist român: Ion Sturza, premierul de aur pur al serviciilor rusești

Ion Sturza și Nicolae Timofti. Foto: moldova.org

Ion Sturza și Nicolae Timofti. Foto: moldova.org

Referindu-se la desemnarea „kaghebistului” Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de premier al R. Moldova, jurnalistul român Goerorge Roncea susține că, la Chișinău, comedia rusească este „fără sfârșit”.

Într-o postare pe Facebook, Roncea scrie că Sturza, pe când era premier la sfârșitul anilor ’90, a fost un „agent clar al intereselor rusești”, alături de „echipa sa de jaf” din care făceau parte o întreagă „haită de kaghebiști”: fostul președinte Petru Lucinschi, fiul Oleg Voronin, finul său Vlad Filat, Anatol Arapu și alții.

Potrivit jurnalistului, ca premier „filoromân”, Sturza „a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a îndepărta România de privatizarea S.A „Tirex-petrol” și în general a căutat să blocheze orice fel de avans al capitalului românesc în R. Moldova, în contextul unei dominații absolute a capitalului rusesc, capitalul care l-a făcut și pe al suto-milionar, pe rețeta oligarhilor KGB-ului”.

Roncea mai scrie și despre faptul cum „rahatul ăsta” de Sturza, fiind în 1999 premier, a refuzat să aprobe statutul Mitropoliei Basarabiei. În acest context, jurnalistul face trimitere la o scrisoare semnată de către premierul de atunci Ion Sturza, adresată deputatului creștin-democrat Vlad Cubreacov, care scria zilele trecute că, prin refuzul de atunci, Sturza nu a făcut altceva decât să apere și să promoveze „interesele nelegitime ale Patriarhiei din preajma Kremlinului”.

Jurnalistul subliniază că „e bine de știut”„prințișorul KGB” Ion Sturza a primit cadou de la cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus Gold, o uzină de tratare a aurului şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş. Jurnalistul scrie că Polyus Gold este patronat de un apropiat al cercului evreiesc oligarhic al lui Putin, Mihail Prohorov – poate cel mai bogat rus în acest moment, cu o avere de peste 14 miliarde și de Suleiman Kerimov, proprietar al Nafta Moskva.

Cât despre interesele clanului Putin în domeniul extragerii și procesării aurului în România, Roncea scrie că, de fapt, Ion Sturza este „omul potrivit la locul potrivit”, fiind „doar o acoperire pentru rușii lui Putin”.

„Rușii au și ei aur, în Siberia însă, la mare distanță de UE, unde vor ei să vândă. Unităţile de procesare de la Baia Mare au capacitatea de prelucrare a sterilului – inclusiv adus din Siberia, iar Uzina ar putea să scoată aur bun de tot cu marcă UE, fără taxă suplimentară, pentru profitul magnaților lui Putin, doar nu degeaba a fost introdusă cu forța România în UE. Agentul acestor mega interese este «filoromânul» de aur pur al rușilor, Ion Sturza. Noroc că moldovenii n-au aur, doar castraveți și vin, dar și astea-s bune pentru ruși, plus ceva miliarde de ciordit s-or mai găsi, acum chiar că au omu’ potrivit la locul potrivit, doar nu degeaba s-a antrenat el la banca generalului sovietic, supercomunistul/capitalist Voronin”, mai scrie George Roncea.



Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.