Președintele CEC: În șase luni, partidele politice trebuie să-și aducă în regulă toate actele

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice a fost aprobat astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC). Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a menționat, citat de Moldpres, că „aprobarea acestui regulament a trecut prin toate fazele de consultări publice, iar timp de șase luni, partidele politice trebuie să-și aducă în regulă toate actele, în concordanţă cu documentul dat”.

Potrivit regulamentului, începând cu anul 2016, partidele vor prezenta semestrial CEC-ului rapoarte financiare și alte acte interne ce țin de gestionarea și activitatea pe ansamblu a acestora.

Totodată, partidele politice vor primi anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul CEC-ului, suma alocaţiilor fiind stipulată în legea bugetară anuală. Cota procentuală va constituii nu mai mult de 0,2% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv. Astfel, 50% din această sumă se distribuie partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, iar 50% – partidelor politice proporţional cu rezultatele obţinute în alegerile locale generale.

Hotărârea respectivă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, fiind publicată în Monitorul Oficial și pe site-ul CEC.

Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice reiese din Legea privind finanţarea partidelor politice, adoptată la 19 martie curent de către Legislativ.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.