Exces de benzinării la Chișinău. Consilier municipal: Angajaţii Primăriei îndeplinesc comenzi „de sus”

Foto: automoto.it

Foto: automoto.it

În capitală sînt cu 95 de benzinării mai mult decît prevede Schema generală de amplasare a staţiilor de alimentare cu carburanţi. Despre aceasta a declarat astăzi într-o conferinţă de presă, Vladimir Garaba, preşedinte executiv al Mişcării Ecologiste din municipiul Chişinău.

Garaba a atenţionat asupra faptului că multe benzinării au fost şi continuă să fie construite în baza unor decizii ale Primăriei Chişinău care nu au suport legal. „La eliberarea autorizaţiilor nu sunt respectate normele de rigoare, ceea ce afectează sănătatea cetăţenilor şi condiţiile ecologice din oraş”, a subliniat activistul, nominalizând mai multe cazuri de construcţie frauduloasă a staţiilor de alimentare cu carburanţi, printre care pe străzile Calea Ieşilor, N. Dimo colţ cu Studenţilor ş.a.

În context, Mişcarea Ecologistă a propus ca Primăria capitalei să stopeze pentru un timp eliberarea autorizaţiilor privind construcţia benzinăriilor, să suspende autorizaţiile care deja au fost eliberate, dar construcţia încă nu a început şi să ofere alte terenuri în locuri care să se preteze legislaţiei. Totodată, organizaţia propune efectuarea unei evaluări ecologice care să elucideze situaţia reală şi necesitatea construcţiei noilor benzinării în Chişinău.

Prezent la conferinţă, consilierul municipal Ion Ştefăniţă a menţionat că deseori Consiliul municipal Chişinău ia decizii cu privire la alocarea terenurilor fără să cunoască destinaţia acestora. „Angajaţii Primăriei eliberează autorizaţii şi perfectează documente care sfidează legislaţia, îndeplinind comenzi ‘de sus’. Am întâlnit o mulţime de decizii pe care scria ‘urgent’ şi se arăta cu degetul în sus”, a spus consilierul.

Ştefăniţă a accentuat că salută agenţii economici care vor să facă investiţii în oraş şi să-şi dezvolte afacerile, dar „doar prin metode legale, fără politici de telefon şi de partid”.

Potrivit actelor normative, un teren poate fi alocat pentru construcţia staţiei de alimentare cu carburanţi dacă se află nu mai aproape de 25 de metri de la case de locuit (cu acordul populaţiei care trăieşte în nemijlocită apropiere) şi cel puţin 50 de metri de la şcoli, grădiniţe şi alte edificii de menire socială.

MoldpresCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.