Ion Sturza: Sunt agent KGB

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Premierul desemnat Ion Sturza a recunoscut, de facto, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, că este agent KGB.

În contextul discuțiilor despre împrejurările în care Ion Sturza a fost ales premier în 1999, inclusiv cu votul lui Ilie Ilașcu aflat în detenție în stânga Nistrului, moderatoarea l-a întrebat cum a obținut acest vot, știindu-se că nimeni nu intra în celula lui Ilaşcu fără acceptul lui Igor Smirnov.

Răspunsul lui Sturza a fost franc: „pentru că sunt agent KGB”.

Întrebat dacă într-adevăr a fost sau este agent KGB, premierul desemnat a răspuns „Da!”, după care a încercat să schimbe tema discuției și i-a solicitat moderatoarei „să nu ne ancorăm în niște povești istorice”.

Despre relațiile lui Sturza cu KGB-ul sovietic au fost scrise mai multe articole, inclusiv în presa românească. În perioada sovietică, Sturza a lucrat la Asociaţia de Prietenie cu Ţările Străine şi ca vicedirector general al Asociaţiei de Comerţ Exterior „Moldex”, de pe lângă Guvernul RSS Moldoveneşti, ambele controlate de KGB.

În calitatea sa de premier, Sturza a dat aviz negativ Legii lustraţiei, dar și tentativei de înregistrare a Mitropoliei Basarabiei, și a cedat controlul asupra Moldovagaz companiei Gazprom. Ulterior, pe când lucra la grupul Rompetrol, a facilitat vânzarea acesteia unei companii din Kazahstan, acțiune considerată de mulți experți păguboasă pentru România, dar convenabilă Moscovei.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Ion Sturza: Sunt agent KGB | Argumentul | B.I.G'S BLOG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.