Kievul va riposta la embargoul rus privind produsele alimentare

Arseni Iațeniuk. Foto: pesurse.md

Arseni Iațeniuk. Foto: pesurse.md

Ucraina va riposta cu măsuri similare la embargoul privind produsele alimentare pe care Moscova a declarat că îl va introduce de la 1 ianuarie, a anunțat joi premierul ucrainean Arseni Iațeniuk în fața deputaților ucraineni, care au susținut această decizie, relatează Agerpres, cu referire la AFP.

„Guvernul ucrainean va riposta cu un embargou comercial și sancțiuni similare contra mărfurilor ruse”, a declarat Iațeniuk.

Deputații ucraineni au dat undă verde introducerii acestor contramăsuri, adoptând în acest sens un act normativ cu 291 de voturi pentru, în condițiile în care minimum necesar era de 225 de voturi.

Premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat luni că Rusia va include Ucraina pe lista țărilor pentru care Moscova aplică un embargou privind importurile de produse alimentare, începând de la 1 ianuarie 2016, data la care ar urma să intre în vigoare acordul de liber schimb între Kiev și Uniunea Europeană.

Rusia a avertizat în repetate rânduri că un acord de liber schimb între Kiev și Bruxelles riscă să ducă la invadarea pieței rusești cu produse europene dacă nu adoptă măsuri de protecție comercială. Premierul rus a repetat luni că Rusia „va trebui să-și protejeze piața și producătorii și să nu lase să intre produse care în aparență provin din Ucraina, dar de fapt vin din alte țări”.

De asemenea, Medvedev a anunțat că a cerut guvernului să pregătească o acțiune în justiție împotriva Ucrainei, dacă autoritățile de la Kiev nu rambursează creditul de trei miliarde de dolari acordat de Rusia în 2013, în condițiile în care premierul ucrainean Arseni Iațeniuk anunțase vineri că Ucraina a decis să introducă un moratoriu pentru rambursarea unor eurobonduri în valoare de trei miliarde de dolari datorate Rusiei.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.