Crăciunul îi aduce din toate colţurile lumii pe cei dragi acasă

Crăciunul, sărbătoarea naşterii lui Iisus Hristos. Foto: gds.ro

Crăciunul, sărbătoarea naşterii lui Iisus Hristos. Foto: gds.ro

Ortodocşii şi catolicii, alături de protestanţi şi neoprotestanţi sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil nou. Pentru ortodocși, sărbătoarea durează trei zile și e precedată de un post de o lună și jumătate. În această zi, credincioşii participă la Sfânta Liturghie, iar copiii umblă cu steaua, vestind naşterea lui Iisus Hristos în ieslea de la Betleem.

„Acesta este un început de an nou, începutul sărbătorilor de pe parcursul anului. Crăciunul este primul pas în începerea mântuirii prin naşterea Mântuitorului (…) Această sărbătoare îi aduce din toate colţurile lumii pe cei dragi acasă, la o masă plină de bucate”, a spus, citat de IPN, preotul Nicolae Burlacu de la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla.

Crăciunul sau Naşterea Domnului este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau la 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domneşti (praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine şi este a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini, cât şi de către cei necreştini, relatează Moldpres.

Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiţie este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoţii comunităţii locale cu icoana Naşterii Domnului. Astfel se binecuvântează casele şi creştinii.

Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Copiii, câte trei, ca cei trei magi de la Răsărit, merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare…”. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineaţa la Moş Ajun!”, iar casele împodobite îşi primesc colindătorii. Aceştia sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi bani.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.