Filologul şi istoricul literar Eugeniu Russev, comemorat la 100 de ani de la naștere

Eugen Ruseev. Foto: ftpmirror.your.org

Eugeniu Ruseev. Foto: ftpmirror.your.org

Filologul şi istoricul literar Eugeniu Russev, membru corespondent al Academiei de Ştiințe a Moldovei (AȘM), a fost comemorat joi, 24 decembrie, la AȘM, la 100 de ani de la naştere. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Filologie al AŞM.

În discursul său, directorul Institutului de Filologie, Vasile Bahnaru, a menţionat, între altele, că după război, când în România s-au refugiat mai mulţi intelectuali, în R. Moldova au rămas câţiva cărturari de seamă: Nicolae Corlăteanu, Vasile Coroban, Andrei Lupan, Eugeniu Russev şi alţii.

„Meritul lui Eugeniu Russev constă în faptul că el a demonstrat în acele vremuri vitrege, de regim totalitar stalinist, că limba moldovenească, aşa cum era numită pe atunci limba română, nu este de origine slavă, ci de origine romanică. Tot în anii ’50, a fost abordată şi problema editării scriitorilor clasici. Deşi avea pregătire istorică, Eugeniu Russev s-a transferat la Institutul de Limbă şi Literatură al AŞM, îngrijind ediţiile cronicarilor noştri”, a subliniat Vasile Bahnaru, potrivit Moldpres.

Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat contribuţia pe care a adus-o Eugeniu Russev la valorificarea cronicarilor, a moştenirii noastre clasice. „Studiile lui au fost puternic ideologizate. Important, însă, este faptul că încă pe atunci el vorbea despre începuturile noastre daco-romanice, despre identitatea naţională şi latinitatea limbii”, a accentuat academicianul Mihai Cimpoi.

În cadrul aceleiaşi manifestări, Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” a lansat plicul poştal cu marcă fixă „Eugeniu Russev, istoric şi filolog. 100 de ani de la naştere”..

Eugeniu Russev s-a născut la 24 decembrie 1915 în Cubei, Bolgrad, judeţul Cahul. În 1939 a absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. A fost şef de sector şi director al Institutului de Istorie, colaborator la Institutul de Limbă şi Literatură al AȘM. A editat cărţile „Slova cronicărească – ecoul bătrânei Moldave” (1974), „Cronografia moldovenească din veacurile XV-XVIII” (1977), „Miron Costin” (1978), „Ion Neculce” (1980) şi „Cronografia moldovenească – monument al ideologiei feudale” (1982). În 1972, Eugeniu Russev a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM. S-a stins din viaţă la 15 mai 1982.

Foto: posta.md

Plicul poştal cu marcă fixă „Eugeniu Russev, istoric şi filolog. 100 de ani de la naştere”. Foto: posta.mdCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.