Numărul pacienţilor care şi-au schimbat medicul de familie a crescut

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

Mai mult de 85 de mii de persoane şi-au schimbat medicul de familie, în perioada septembrie-octombrie 2015, în creștere cu 30 de mii față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest fapt demonstrează că tot mai mulţi pacienţi cunosc şi aplică dreptul la libera alegere a medicului de familie, susțin responsabili din cadrul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Un comunicat al CNAM, citat de Moldpres, precizează că în ultimii ani unele centre ale medicilor de familie utilizează o practică vicioasă de înregistrare a persoanelor pe listele lor, în lipsa vreunei cereri din partea acestora. În 2015, au fost înregistrate 21 de mii de contestări privind trecerea de la un medic de familie la altul.

Dacă o persoană depistează că este înregistrată la alt medic de familie, în lipsa vreunei cereri depuse anterior în acest sens, ea trebuie să solicite în scris sau în formă electronică CNAM efectuarea modificărilor în Registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medico-sanitare primare.

Pe site-ul oficial al CNAM – cnam.md, cetăţenii pot să verifice cu ajutorul codului numeric personal la care medic de familie şi instituţie medico-sanitară sunt înregistraţi, accesând aplicaţia – Verificarea înregistrării la medicul de familie. Această informaţie poate fi solicitată şi la Linia Verde a CNAM – 0 800 99999.

În prezent, în R. Moldova activează 277 de instituţii care prestează asistenţă medicală primară. Majoritatea populaţiei, aproape 97 la sută, este înregistrată în prezent în instituţiile medico-sanitare publice, în jur de 2% se află pe listele medicilor de familie din instituţiile private, iar peste 1% — în cele republicane şi departamentale.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.