Sula despre anul agricol 2015: Unul dificil

Ion Sula. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

Ion Sula. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

Anul 2015 a fost unul destul de dificil pentru agricultorii din R. Moldova. Din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile din acest an, a fost înregistrată o recoltă mai mică la toate culturile, comparativ cu anii precedenţi. Ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a declarat că, în pofida recoltelor mai mici din acest an, cauzate de secetă, securitatea alimentară şi furajeră a ţării au fost asigurate.

„Producătorii agricoli, în special cei de legume, fructe şi struguri, au avut posibilitatea să comercializeze produsele la preţuri mai avantajoase .Dacă ne referim la struguri tehnici, am avut o calitate bună, în aşa fel încât producătorii de vinuri să aibă în stocuri deja vinuri calitative din roada anului 2015”, a declarat Ion Sula, citat de IPN.

Ministrul a mai menţionat că în anul 2015, unele companii nu au avut posibilitatea să-şi exporte produsele pe piaţa din Federaţia Rusă din cauza embargourilor. În schimb, a început diversificarea pieţelor, astfel încât producătorii şi exportatorii au început să exporte în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

La capitolul restanţe, Ion Sula a spus că în anul 2015, subvenţiile nu au fost achitate integral. Oficialul se arată optimist şi spune că agricultorii care nu au beneficiat de plata subvenţiilor în acest an, urmează să le primească anul viitor.

În sectorul zootehnic, situaţia a rămas aceeaşi. „Avem un şeptel de animal la nivelul anului trecut, este important ca în perioada de iarnă şi până în vară să menţinem acest şeptel ca să nu diminuăm din numărul de animale pe care le avem statistic în Republica Moldova”, a spus Ion Sula.

Pentru anul 2016, ministerul îşi propune să continue procesul de modernizare a sectorului agroalimentar, să substituie importul de produse agroalimentare cu produse autohtone şi să suplinească fondul de subvenţionare a agricultorilor. La fel, o prioritate pentru minister este organizarea fermierilor mici şi mijlociii într-un mediu de afaceri, pentru omogenizarea produselor şi mărirea veniturilor în zonele rurale.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.