Visul Georgian, pe sfârșite? Georgienii au un nou premier

Giorgi Kvirikașvili. Foto: mfa.gov.ge

Giorgi Kvirikașvili. Foto: mfa.gov.ge

Deputații georgieni au aprobat în noaptea de marți spre miercuri candidatura fostului ministru de Externe, Giorgi Kvirikașvili, în postul de prim-ministru, după demisia lui Irakli Garibașvili, confruntat cu scăderea popularității pe fondul încetinirii creșterii economice în această ex-republică sovietică, notează Agerpres, cu referire la Reuters și AFP.

„Parlamentul a aprobat noul Guvern cu 86 de voturi contra 28”, a declarat președintele Parlamentului, David Ussupașvili.

Irakli Garibașvili a demisionat neașteptat din funcția de prim-ministru săptămâna trecută, fără a anunța un motiv pentru decizia sa.

Politicieni din opoziție și analiști au legat demisia de scăderea în popularitate a partidului de guvernământ Visul Georgian, afirmând că vrea să-și revizuiască imaginea înainte de a contesta alegerile parlamentare din luna octombrie a anului viitor, notează Reuters.

Sprijinul pentru coaliția la putere a scăzut la 18% în această lună de la 42% în august 2014, potrivit unui sondaj de opinie. Opoziția acuză guvernul de amplificarea problemelor economice în această țară din Caucaz cu 3,7 milioane de locuitori, obiect al unei lupte pentru supremație geopolitică între Rusia și Occident, mai notează Reuters.

Parlamentul, dominat de coaliția Visul Georgian, a aprobat de asemenea marți un nou Guvern. Acesta include doar un membru nou — ministrul de Externe Miheil Janelidze — care a fost viceministru de Externe înainte de a fi desemnat de Kvirikașvili.

„Integrarea europeană completă cu un eventual obiectiv aderarea la UE, precum și aderarea la NATO este prioritatea noastră de vârf”, a afirmat Kvirikașvili în fața Parlamentului, adăugând că „abordarea noastră pragmatică față de Rusia are drept scop în primul rând reducerea riscurilor și prevenirea amenințărilor la adresa cursului nostru principal în politica externă”.

Kvirikașvili, 48 de ani, care a fost de asemenea prim viceprim-ministru înainte de numirea sa, a declarat că Georgia va continua integrarea euroatlantică și o politică „pragmatică” față de Rusia, contra căreia a luptat într-un scurt război în august 2008.

 Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.