În lipsa zăpezii, gerul va afecta culturile cerealiere

Foto: agrointel.ro

Foto: agrointel.ro

Dacă temperaturile joase vor continua o perioadă îndelungată, atunci ar putea fi afectate culturile cerealiere. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi. Potrivit lui, deocamdată stratul subţire de zăpadă care a căzut nu protejează firele de grâu.

Preşedintele Asociaţiei a menţionat că, deocamdată, grâul semănat din toamnă nu este afectat de gerul din ultimele zile. „Este prea devreme de spus ceva. Dacă gerul o să ţină mult, atunci sigur va afecta culturile de toamnă. La minus 15 grade este cam critică situaţia, dar acele culturi care au reuşit să se înfrăţească şi au mai acumulat zahăr, sunt mai rezistente la ger, celelalte sunt mai slăbuţe”, a spus Nicanor Buzovoi, menţionând că înfrăţirea este procesul când dintr-un bob au răsărit mai multe fire de grâu, în urma căruia plantele devin mai rezistente la frig.

Potrivit lui Nicanor Buzovoi, dacă va cădea un strat mai gros de zăpadă, atunci culturile vor fi, practic, în afara pericolului de îngheţ.

„Sperăm ca gerul să nu ţină mult şi să cadă o cantitate mai mare de zăpadă pentru a le putea proteja”, a menţionat preşedintele Asociaţiei.

Meteorologii au anunţat pentru perioada 29 decembrie – 4 ianuarie cod galben de schimbare bruscă a vremii. În ultimile zile temperaturile au scăzut până la -15 grade Celsius pe parcursul nopţii şi până la -10 pe parcursul zilei. În toată ţara au căzut precipitaţii slabe sub formă de zăpadă.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.