Ion Sturza a recunoscut că a călcat în străchini în privința „Moldovagaz”

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Ion Sturza. Foto: livenews.md

Premierul desemnat Ion Sturza a recunoscut, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, că a fost o greșeală cedarea pachetului majoritar de acţiuni ale S.A. „Moldovagaz” către concernul rus „Gazprom”, la sfârșitul anilor ’90, când a deţinut funţia de premier.

„Din perspectiva zilei de astăzi, unde ne-am pomenit noi cu securitatea energetică și altele, bineînțeles că a fost o greșeală”, a declarant Ion Sturza.

„Nu vreau să găsesc multiple justificări, presiunea FMI-ului și Băncii Mondiale de a ceda pachetul și responsabilitatea către «Gazprom». Până la momentul în care am venit noi practic toate activele deja erau transmise, inclusiv conductele către «Gazprom», dar cred că dacă luăm în considerație situația de astăzi, transmiterea pachetului majoritar a fost o greșeală, dar acolo din păcate astăzi nu se utilizează ce a mai rămas”, a recunoscut fostul prim-ministru.

„Controlul operativ, directorul general, tarife este în competența Guvernului R. Moldova și dacă s-ar dori, s-ar putea de impus anumite lucruri. A fost o greșeală. Nu-mi aparține mie exclusiv, a fost o decizie politică în cadrul ADR-ului, o decizie a Guvernului, eu eram «doar» ministru, un «simplu ministru» al Economiei, dar eu atunci eram responsabil de politica economică, strategiile de privatizare și eșecurile mele mi le asum”, a subliniat Ion Sturza.

În 1999, „Gazprom” a obţinut pachetul majoritar de acţiuni de la „Moldovagaz”, în contul datoriilor la furnizarea gazelor natural, în sumă de 190 milioane de dolari. Datoria actuală a „Moldovagaz” faţă de „Gazprom” este de peste șase miliarde de dolari.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.