Laureații Premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2015, desemnați

Foto: mc.gov.md

Foto: mc.gov.md

Colegiul Ministerului Culturii a desemnat recent laureații Premiilor anuale ale instituţiei, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei.

Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale i-a revenit Luminiței Țâcu, regizor la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, pentru realizarea cu succes a spectacolelor document „Copiii foametei” de Alexandru Vaculovschi şi „Shakespeare pentru Ana”, dedicat copiilor din penitenciare.

Directorul revistei culturale „Sud-Est”, Valentina Tăzlăuanu, a intrat în posesia Premiului „Constantin Stere” în domeniul literaturii pentru volumul de eseuri „Ceea ce rămâne”. De acelaşi premiu s-a învrednicit scriitoarea Maria Șleahtițchi pentru „Romanul Generației ’80”.

Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii a fost acordat lui Mihail Agafița, dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, pentru contribuţie excepţională la promovarea creaţiei simfonice şi prestaţie deosebită în spectacolele de excepţie ale anului 2015.

Pictorul Vladimir Palamarciuc este laureatul Premiului „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice, pentru prestaţia deosebită în cadrul expoziţiei personale de anvergură la Centrul de Expoziții „Constantin Brâncuşi”.

Cu Premiul „Spiridon Mocanu” în domeniul coregrafiei, dans popular, a fost distins Andrei Baciu, conducător artistic şi coregraf al Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Strămoşeasca” din Anenii Noi, pentru contribuţie remarcabilă adusă dezvoltării dansului popular şi spectacolul coregrafic de excepţie realizat cu ocazia a 25 de ani de la fondarea ansamblului.

Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural a fost acordat Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, în persoana Șefului Delegației UE, Pirkka Tapiola, pentru contribuție substanțială la restaurarea și punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu Cetatea Soroca și Hanul Manuc Bei și pentru susținerea în ţara noastră a proiectelor de consolidare a capacităților instituționale și umane în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic s-a acordat lui Evan Tracz, directorul Programului Novateca, pentru implementarea cu succes a proiectului „Novateca” de informatizare şi asigurare cu utilaj electronic a bibliotecilor publice din R. Moldova. Vera Osoianu, director adjunct în domeniul cercetării şi dezvoltării în biblioteconomie la Biblioteca Naţională a R. Moldova, este laureata Premiului Ministerului Culturii pentru crearea Centrului de Statistică, Cercetare și Dezvoltare privind gestiunea datelor bibliotecilor publice din țară.

Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial a revenit surorilor Osoianu, pentru contribuţie remarcabilă la documentarea şi conservarea patrimoniului cultural imaterial, prin readucerea folclorului neprelucrat stilistic și sensibilizarea spiritului naţional pentru valorile strămoşeşti.

Cu Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media s-a ales Veta Ghimpu-Munteanu, redactor-prezentator la Radioul Naţional, pentru contribuţie remarcabilă la descoperirea şi readucerea în circuitul firesc de valori a doinei autentice, vocale şi instrumentale prin organizarea Festivalului „Doinei”.

Totodată, membrii Colegiului au aprobat decizia de a institui Premiul „Alexandru Fedco” pentru cel mai bun manager în domeniul culturii, care îi revine în acest an șefului secției cultură din Anenii Noi, Vasile Moroşanu, pentru renovarea casei de cultură din orașul Anenii Noi şi contribuţia merituoasă în promovarea şi organizarea acţiunilor culturale în teritoriu.

Festivitatea de premiere a laureaților va avea loc pe 15 ianuarie 2016, de Ziua Națională a Culturii, în cadrul Galei Premiilor anuale ale Ministerului Culturii.

MoldpresCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.