Opinii unanime despre alegerea premierului din al doilea tur

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Parlamentul va vota viitorul premier şi Guvern din al doilea tur, deoarece partidele parlamentare nu-şi doresc alegeri anticipate, cu excepţia PSRM. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.

Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, consideră că alegerile anticipate vor constitui mobilul care îi va determina pe deputaţi să voteze Guvernul în cel de al doilea tur.

„Factorul principal îl va constitui instinctul de autoconservare al deputaţilor. PDM, PL, grupul Leancă, şi cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM pot să formeze o majoritate care are însă doar 50 de deputaţi. Este impresionată poziţia PCRM, care susţine că nu-şi doreşte anticipate. În cele din urmă rămân două posibilităţi:deputatul Petru Ştirbate, care a părăsit PLDM sau captarea unor deputaţi din acest partid”, a spus savantul, citat de IPN.

Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, este de părerea că preşedintele Nicolae Timofti va accepta, în cele din urmă, candidatul propus de PDM. „Este decizia Curţii Constituţionale care îl obligă pe preşedinte să desemneze candidatul propus de către majoritatea parlamentară”, a argumentat Ciurea.

O părere similară o are şi preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache. „Cred că preşedintele nu se va lăsa provocat şi se va conforma deciziei Curţii Constituţionale. Depinde de deciziile care vor fi luate de partidele parlamentare. Dilema deputaţilor este de a rămâne în Parlament sau de a accepta alegerile anticipate. Cred că va predomina instinctul de supravieţuire”, a opinat politicianul.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.